És la part central de la retina d'un pacient afectat per DMAE, una malaltia degenerativa que afecta la màcula, la zona més sensible de l'ull. En aquest cas, aquest vessament demostra que s'ha perdut la major part de la vista i el pacient només hi veu un 5%. De moment, no s'ha diagnosticat la causa principal d'aquesta malaltia. Des del l'Institut de Microcirurgia Ocular però alerten que el tabac és el factor ambiental de risc més important. De fet, asseguren que multiplica per cinc les possibilitats de patir DMAE. RAFAEL NAVARRO, retinòleg de l'Institut de Microcirurgia Ocular "Se sap que el tabac augmenta el risc de patir arteriosclerosi, és a dir, mala circulació als teixits. La màcula és una teixit molt vascularitzat. Probablement el tabac té un paper sobretot perquè disminueix l'oxigenació de la part central." Aquesta malaltia afecta persones majors de 65 anys i els principals símptomes són la pèrdua lenta de la visió i, sobretot, la vista deformada. És el cas de la Montserrat, que li van diagnosticar DMAE a l'ull dret. Coincideix que ella va ser durant 30 anys fumadora. MONTSERRAT CORTÉS, afectada de DMAE "Quan em poso a llegir, a vegades fixar la vista em costa una mica. Quan la tinc fixa ja vaig llegint. El que noto és que llegeixo més a poc a poc." La qualitat de la vida dels pacients varia en funció del grau de la malaltia. Els casos més greus tenen problemes de reconeixement i de mobilitat.

La DMAE és la primera causa de pèrdua de visió entre els majors de 65 anys, un problema que va augmentant a mesura que creix l’esperança de vida. Ara bé, el nombre d’afectats es dispara en el cas dels fumadors. Segons el retinòleg de l’IMO, Rafael Navarro, el motiu és la incidència directa del tabac en la circulació dels vasos de la retina. Navarro explica que “el tabac augmenta el risc de patir arteriosclerosi, ja que disminueix l’oxigenació de la màcula”, que és la part central de la retina. Aquest fet produeix hemorràgies o vessaments a la retina que disminueixen la visió.

De moment, no s’ha diagnosticat la causa principal de la DMAE. Els experts no descarten que es pugui tractar d’un tema genètic. El més important, diuen, és prevenir malalties generals com la diabetis, la hipertensió o la cardiopatia, que acaben afectant la retina. D’entre les principals recomanacions, cal evitar el tabac, moderar la ingesta d’alcohol, fer exercici físic i seguir una dieta equilibrada, rica en antioxidants i vitamina A.

LA DMAE afecta els ulls de forma asimètrica, és a dir, no igual, i els principals símptomes són la pèrdua lenta de la visió i, sobretot, la vista deformada. Això comporta problemes de lectura i, en els casos més greus, de reconeixement i de mobilitat.