La masia de Can Riera és un dels vestigis rurals que es conserven de l’antic poble de Sant Martí de Provençals, però per la seva ubicació, un pèl allunyada del nucli vell -sobreviviu enmig d’un descampat a tocar del carrer de Santander i la riera d’Horta-, no ha gaudit de la mateixa protecció. En aquests terrenys, propietat de la immobilària Iosa, s’hi preveu construir més de 3.500 habitatges, aprofitant la proximitat amb les vies de l’AVE, a partir d’un pla aprovat el 2010.

Associacions com Apropat (Agrupació per la Protecció del Patrimoni) estan, però, col·laborant per tal que les famílies finalment no siguin desnonades, i perquè la masia no vagi a terra. De fet, tenen una proposta que consideren molt engrescadora: convertir la casa en un centre cultural i d’estudi de Sant Martí de Provençals, i plantar-hi verns en homenatge al barri (la Verneda). La idea ja l’han fet arribar a l’alcalde Trias, i s’ha formulat tenint en compte que, a finals del segle XIX, artistes com Picasso i Isidre Nonell van acudir als capvespres a pintar-hi els camps de cultiu.

 

 

Segons l’entitat, formada per arqueòlegs i historiadors, l’edifici data “com a mínim de 1574”, i té una cuina construïda “com a molt tard al segle XVIII, una finestra gòtica, vestigis de tres rellotges de sol i alguna tronera que es devia utilitzar durant la Guerra de la Independència o del Francès”. És per aquest motiu que es vol que la masia passi a tenir un nivell C, que n’obliga a mantenir intacta la façana, en lloc del nivell D d’ara, que tan sols implica deixar-ne testimoni gràfic. L’Ajuntament, per ara, treballa per recollir-ne el màxim d’informació i a partir del valor històric que se’n desprengui, prendrà una decisió en un sentit o en un altre.