El magistrat considera que no hi ha risc de fuga ni de destrucció de proves i bàsicament fonamenta la decisió a argumentar el risc de reiteració delictiva. Considera que en el cas del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior destituïts així com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de l’ANC i Òmnium Cultural, hi ha més risc perquè diu que les seves aportacions al procés “estan directament vinculades a una explosió violenta que, si es reiteren, no deixa marge de correcció o de satisfacció als que es vegin afectats per ella”. El magistrat recorda en la concentració davant la seu d’Economia del 20 de setembre “van dirigir les masses durant 19 hores i modulant els actes de violència”. Destaca, a més, que Junqueras hi va participar i que el conseller d’Interior destituït, Joaquim Forn, va afavorir “l’actuació violenta” com a màxim responsable dels Mossos d’Esquadra.

Per tot això, Llarena considera que tenen més risc de reiterar el delicte i que aquest risc no desapareix amb l’afirmació formal que abandonen la seva estratègia d’actuació, “sinó que exigeix constatar que la possibilitat de nous atacs hagin efectivament desaparegut, o que gradualment es vagi confirmant que el canvi de voluntat és veritable i real”. També remarca que el fet que concorrin a les eleccions del 21-D “no pot precipitar la rebaixa de les mesures cautelars”, ja que aquest risc “va expressament unit a les responsabilitats públiques a les quals aspiren”.

El magistrat ha pres aquesta decisió després de les declaracions d’aquest divendres en què, segons fonts jurídiques, els vuit consellers empresonats i els Jordis van acceptar el 155 i van assegurar que actuaran dins el marc vigent.

Fiances de 100.000 euros per a sis consellers

Per a Raül Romeva, Carles Mundó, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs i Dolors Bassa, el magistrat ha acordat presó eludible amb fiança de 100.000 euros, uns diners que les entitats sobiranistes pagaran aquest dilluns al matí de la caixa de solidaritat, que aquest cap de setmana ha recaptat més fons amb el  Concert per la Llibertat. Un cop hagin fet efectiu el pagament, Llarena redactarà la interlocutòria de llibertat i la farà arribar a Institucions Penitenciàries perquè els sis consellers puguin sortir-ne. A partir d’ara, però, hauran de comparèixer setmanalment als jutjats, no poden sortir de l’estat i han d’entregar el passaport.

La sortida s’espera al llarg del matí o a primera hora de la tarda. Romeva, Mundó, Turull i Rull sortiran de la presó d’Estremera, on van ingressar amb la resta de consellers el 2 de novembre, mentre que Meritxell Borràs i Dolors Bassaho faran de la presó Alcalá-Meco, igual que Carme Forcadell. Ells sis, excepte Borràs que no és candidata, podran participar activament en la campanya electoral del 21-D, que comença aquesta mitjanit, a diferència de Junqueras, Forn, Sànchez i també Cuixart, que continuaran a la presó.

La defensa de Sànchez veu “errors” en la resolució

Els advocats de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart han anunciat que recorreran la decisió judicial. L’advocada de Cuixart, Marina Roig ha insistit en què sempre han actuat pacíficament i “mai han incitat a la violència”. El lletrat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha anat més enllà i ha discrepat de la decisió del jutge de mantenir a la presó quatre dels investigats per no “ajustar-se a dret”. Pina ha explicat que, tot i que respecta la decisió judicial, creu que l’argumentació del jutge Llarena és “errònia” i que per això la recorreran.

La fiscalia, que divendres va tornar a demanar presó incondicional per a tots els consellers i els Jordis, ha anunciat que no recorrerà la decisió del Suprem. Qui sí que ho farà és el partit d’ultradreta VOX, que exerceix d’acusació popular.