Escolta aquesta notícia

La Maria Freixenet i la Txus comparteixen haver patit abusos en la infància i haver sanat gràcies a fer un procés terapèutic, primer, i haver escrit un llibre, després. Aquest dissabte participen com a ponents en la segona edició de les jornades Agitant Consciències, sobre la prevenció, denúncia i reparació de la violència sexual contra la infància a l’Espai Jove la Fontana.

“He estat en el abisme”

La Maria explica haver patit abusos per part del seu avi matern, qui prèviament havia abusat de la seva mare. Afirma que també va patir maltractaments per part del seu pare i que més tard, en l’adolescència, van abusar d’ella dos familiars propers. “Ho vaig normalitzar i vaig ser silenciada tota la vida”, afirma. I afegeix: “He estat en l’abisme, en la foscor i en el silenci perpetu, però això ja s’ha acabat”.

Assegura que la violència sexual que va patir des de ben petita ha condicionat totes les seves relacions i que, gràcies a la teràpia, ha posat paraules al dolor.

Filant aquestes paraules ha aconseguit publicar Quan s’eclipsen els àngels, el seu primer llibre, en el qual explica la seva història però també la de la seva família. I diu orgullosa: “He aconseguit tallar els patrons trencant el silenci”. Arran de publicar aquesta obra va saber que la seva germana i el seu germà també havien patit violència sexual per part de familiars.

“He estat callada 35 anys”

En el cas de la Txus va ser el seu pare adoptiu qui diu que va abusar sexualment d’ella dels vuit als 23 anys. Explica que, després de la pandèmia, va ser capaç de poder-ho verbalitzar, quan el seu agressor ja havia mort. Afirma que per a la seva mare encara ara és un tema tabú i que de vegades l’ha qüestionada dient-li que potser ho havia interpretat malament.

Aquesta barcelonina assevera que les seqüeles que li han deixat els abusos són nombroses: Bullying escolar, problemes relacionals, desconfiança i no saber posar límits”.

Com la Maria, la Txus també va començar un procés terapèutic que va derivar en l’escriptura d’un llibre. En el seu cas, porta per títol Wabi Sabi. La belleza en las imperfecciones. Aquesta dona assegura que gràcies a això ara està en un moment en què no pot estar més agraïda. I rebla: “Crec que tornaria a repetir el que he viscut”.

“Tota la societat n’és responsable”

La psicòloga clínica i experta en educació sexual Elena de las Casas assegura que patir un abús sexual infantil és molt dolorós, però que el que fa que la víctima pateixi estrès postraumàtic és com la societat està implicada perquè la víctima guardi silenci.

Aquesta psicòloga creu que, de forma general, “mestres, metges, pedagogs, psicòlegs… tothom gira la vista, perquè és un tema que remou massa i ens confronta amb el fet que descuidem les criatures i no les protegim”. Per això, conclou: “Tots som responsables que això passi”.

L’educació afectivosexual, clau per a la prevenció

De las Casas assevera que l’educació afectivosexual és clau per a prevenir els abusos. En aquest sentit, parla d’ensenyar a les criatures que el seu cos els pertany però també el seu desig, la seva veu i el seu esperit. També aclareix que potser amb la capacitació a la infància no s’evitaran abusos, però si la criatura parla s’evitarà que la violència sexual s’allargui al llarg dels anys.

La Txus afegeix que l’educació també és important de cara als abusador en potència: “Perquè jo puc posar un límit, però l’altre també ha d’acceptar que quan una persona te’l posa, ha de parar”. Elena de las Casas parla de la importància que les criatures tinguin una xarxa de comprensió per poder confiar-hi i que se sentin escoltades i protegides.

Els abusos sexuals infantils són un trauma social

Ella assegura que les violències sexuals són un problema de salut pública al món, de pandèmia, i creu que s’haurien d’implementar polítiques públiques per prevenir-les. Retreu que actualment són les ONG qui treballen per erradicar els abusos sexuals infantils.

Tant la Maria com la Txus també demanen més valentia a les institucions, més campanyes de prevenció i conscienciació social i xerrades a les escoles per poder prevenir la violència sexual en la infància. Totes dues afirmen que els han parlat dels abusos a les seves criatures des que són ben petites.

Comparteix a: