Coincidint amb el Dia Internacional del Supervivent a la Mort per Suïcidi, l’entitat Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) ha organitzat una trobada al Recinte Modernista de Sant Pau per compartir i parlar amb persones que han viscut la tràgica experiència de la pèrdua d’una persona estimada per suïcidi.

L’objectiu d’aquesta trobada és oferir un espai per a l’acompanyament i el suport en el dol als supervivents a la mort per suïcidi, sense estigmes ni culpes. Com explica el Carles Alastuey, portaveu del DSAS, per als que han passat per aquesta pèrdua no és fàcil parlar-ne, “la paraula suïcidi no s’atreveixen a pronunciar-la mai i per tant, el fet de normalitzar i veure que hi ha tantes persones que han perdut de la mateixa manera algú que estimaven, és un principi de normalització i també de curació, d’entendre que no només m’ha passat a mi”.

Les morts per suïcidi van a l’alça

Les morts per suïcidi a l’estat espanyol l’any 2023 van ser de 3.952, 626 només a Catalunya. Una xifra que, segons l’entitat, no para de créixer i que posa de manifest la importància de l’acompanyament entre persones que no saben com afrontar el dol per suïcidi. Per això, un altre dels objectius de la jornada és trencar el silenci que envolta aquestes morts traumàtiques i demanar a les administracions que millorin els sistemes de prevenció, i que dediquin més esforços i recursos a l’atenció dels supervivents.

La Cecília Borràs, fundadora del DSAS, que va perdre el fill de 19 anys, sempre ha apostat per “parlar i visibilitzar el suïcidi, el que mata és el silenci“. Tot i que admet que no hi ha dos processos de dol iguals, l’important és sentir-se acompanyat i compartir els sentiments, “són moltes les persones que ni volen ni poden parlar, però tampoc els ho pregunten”, afegeix.

Comparteix a: