Durant més de deu anys, la Cris va patir maltractament psicològic per part del seu exmarit. Actualment, i després d’un procés de recuperació d’un any i mig, encara es fa creus de fins a quin punt la seva exparella la va arribar a manipular. “Veia normal que no em deixés quedar amb les amigues o amb la família o que em critiqués com anava vestida a la feina“, diu aquesta dona de 49 anys. La Cris també explica que era l’ase de tots els cops quan “les coses anaven maldades a casa” i que havia de patir els “seus silencis eterns”.

Aquesta supervivent de violència masclista explica que fa dos estius es van espatllar les persianes del menjador i quan era a les fosques amb la seva exparella, ell li va comentar: “Així estem molt bé”. En aquell moment la Cris va sentir que l’estava “enterrant en vida”. Creu que les seves amigues i els seus dos fills li van fer obrir els ulls després d’un intent de suïcidi. Quan la Cris era a l’hospital i li va verbalitzar al fill petit que havia decidit divorciar-se, ell li va contestar: “Ho hauries d’haver fet fa dos anys”. Tot i que tenia ganes de denunciar el seu agressor per obtenir el reconeixement de la justícia, la seva advocada li va recomanar que no ho fes “perquè tenia les de perdre”.

La meva advocada em va dir que no denunciés perquè tenia les de perdre”
Cris

Recuperar la dignitat i les ganes de viure

Un any i mig després de posar-se en contacte amb Hèlia Dones gràcies a la insistència d’una amiga, la Cris ja pot dir que està recuperada. Hi ha ajudat l’acompanyament psicològic per part de l’entitat, però també les classes de ioga i el curs de fotografia que va fer en el marc del procés de recuperació. La Cris explica que per fi sentia que podia relacionar-se i que les altres persones “se l’escoltaven”. Diu que això la feia sentir-se estimada i respectada i ha fet que “recuperi la meva dignitat i les ganes de viure”. Carla Rigol Martorell, responsable de l’àrea d’atenció d’Hèlia Dones, explica que “les dones tenen el poder, nosaltres només les acompanyem a recuperar-lo”.

Una altra dels factors que han ajudat a sobreviure la Cris han estat les sortides culturals amb altres dones que han passat pel mateix. Explica que han teixit una xarxa de suport mutu que gestionen a través d’un grup de whatsapp i que se sent acompanyada “a tothora”. Les dones que passen per Hèlia Dones també reben el suport de les més de cinquanta voluntàries que les acompanyen als jutjats, a fer gestions o on calgui. Aquestes han estat essencials durant la pandèmia de covid-19 perquè segons assegura Rigol, han estat en contacte permanent amb les dones en situació de violència masclista.

Falta de recursos públics per lluitar contra la violència masclista

El fet que les voluntàries treballin desinteressadament amb tasques d’acompanyament posa de manifest la falta de recursos públics per fer front a la violència masclista. Una situació, diu Rigol, que ve de lluny. Per això demana una implicació real de les administracions.