La subhasta pública de la Generalitat de 46 immobles d’herències sense testament ha arrencat amb més d’una hora de retard per les protestes d’activistes pel dret a l’habitatge. S’han fet ofertes per 27 dels immobles, amb prop de 170 licitadors, i el govern ha recaptat 3,8 M €.

El director general de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias, ha anunciat que destinarà 2,9 milions d’euros a comprar habitatge de lloguer social. L’ús dels diners restants, 900.000 €, serà el mateix però l’adquisició dels pisos es farà més endavant perquè es tracta de propietats amb actius pendents de liquidar.

Protesta matinera

Des de primera hora, una setantena d’activistes d’Aturem la Subhasta han intentat impedir l’entrada de persones que volien participar-hi, que han estat rebuts amb crits d’especuladors. La portaveu de la plataforma, Bàrbara Roch, ha criticat el procés i ha demanat, de nou, que els immobles es converteixin en pisos de lloguer social.

Hi ha hagut moments de tensió amb els agents dels Mossos d’Esquadra i també enfrontaments verbals amb alguns licitadors, particulars i empresaris, que han intentat entrar-hi per la força i han rebut empentes dels manifestants.

Mobilitzacions contra la subhasta des de fa dies

Els manifestants de la plataforma Aturem la Subhasta fa setmanes que es mobilitzen per intentar evitar-la. De fet, la Generalitat va decidir canviar l’espai, amb l’argument que la ubicació inicial quedava petita atès el nombre d’interessats. Finalment s’ha fet a l’Espai Bital, a l’Hospitalet de Llobregat. 

L’última acció d’aquest col·lectiu va ser aquest dimecres a la nit, davant la seu del Departament d’Economia, hores abans de la subhasta, per demanar que es destinin a habitatge protegit en lloc de “subhastar-los al millor postor i ampliar l’oferta que alimenta els especuladors”.

La Generalitat defensa la licitació

Sutrias ha defensat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, que molts dels immobles que s’han de subhastar no són aptes per destinar-los a habitatge protegit. “És més adient subhastar-los i destinar els diners que n’obtinguem a rescatar habitatges dels bancs, per evitar que vagin a fons d’inversió”, ha argumentat.

El director de Patrimoni ha subratllat que dels 46 immobles només vuit són pisos de Barcelona. Ha assegurat que cap d’aquests no està arrendat i que la Generalitat “no desnonarà ni facilitarà cap desnonament de ningú”.