Guacamole, humus, remenat de bolets amb patata, i paella... un menú tan internacional, com els comensals que seuran a taula. L'amfitrió és l'Oscar, i a la cuina l'ajuden dos amics, un català i un egipci. Tenen convidats, però no saben qui vindrà. OSCAR NEGREDO "Sabem que no mengen carn i que són dues persones, i res més, estem oberts al que vingui." La sorpresa es revela tot seguit, quan arriba el Lehel, un romanès que fa dos mesos que ha arribat a la ciutat, i que ha vingut acompanyat d'una amiga catalana. La trobada forma part del projecte La Família del Costat que impulsa SOS Racisme per combatre estereotips i prejudicis. Aquesta n'és la tercera edició. MÒNICA LÓPEZ, tècnica de projectes de SOS Racisme Catalunya "Balanç positiu de 2 a 8, indicador que la gent es troba a gust. Vincles que han perdurat, ei que et convido a casa meva a dinar... diferents relacions a partir d'aquí." Els àpats es fan amb l'acompanyament de voluntaris de l'entitat. Tot i que ben aviat sorgeixen punts en comú. LEHEL NAGY "Me ha preguntado de que parte, y ha estado muy ciudad, y ando mucho por mi país, me siento bien." OSCAR NEGREDO "A la ciutat tan individualitzats, estan bé gent amb que mai tenim una conversa això és molt lliure." Aquesta escena s'ha repetit simultàniament a sis llars més del Poble-sec, i d'aquí a uns dies es traslladarà al Poblenou, on ja hi ha 26 famílies que s'han sumat a la iniciativa.

Catorze famílies del Poble-sec han volgut viure l’experiència de dinar amb altres veïns que no coneixien. Entre ells l’Oscar Negredo, que viu sol però que ha volgut compartit l’experiència amb dos amics seus. Tots tres ho valoren molt positivament perquè “si no fos per iniciatives com aquesta, no hauríem tingut l’oportunitat de tenir una conversa“.

El convidat sorpresa és el Lehel Nagy, un romanès que fa tot just dos mesos que ha arribat a Barcelona, i que arriba acompanyat d’una amiga. De seguida troben punts en comú, com per exemple, els viatges.

L’objectiu és compartir un àpat, apropar cultures i trencar barreres. SOS Racisme s’encarrega de posar en contacte les famílies i també les acompanya durant la trobada.

Més de 300 comensals interculturals

El projecte es diu La Família del Costat i es va engegar a la ciutat el 2014. En aquest temps hi han participat 90 famílies dels districtes d’Horta-Guinardó, l’Eixample, Sants-Montjuïc i Sant Martí.

El projecte ha arrelat i en aquesta tercera edició es repeteix al Poble-sec i al Poblenou. En aquest darrer barri, la cita serà el 20 de novembre i ja hi ha 26 famílies que s’han sumat a la iniciativa.

Fins ara el balanç ha estat molt positiu. La Mònica López, que és tècnica de projectes de SOS Racisme Catalunya i s’encarrega d’organitzar aquestes trobades, explica que són àpats que comencen a les dues del migdia i a les vuit encara segueixen. “Això evidencia que les persones que hi participen s’ho passen bé”, puntualitza.

Un altre punt positiu, és que en molts casos la trobada es repeteix, i després és l’altra família qui convida als amfitrions.