L’anàlisi sobre el terreny dut a terme per SOS Racisme es va desenvolupar divendres, 6 de juny, a la nit i va comptar amb la participació de cinc parelles de diferents orígens: equatorià, marroquí, sud-saharià, ètnia gitana i una cinquena de catalans que no pertanyen a cap minoria. L’acció es va dur a terme el mateix cap de setmana a Madrid, Saragossa i Sant Sebastià.

Accés vetat en tres discoteques

Segons l’estudi el Jamboree no va permetre l’accés a quatre parelles d’origen equatorià, marroquí, sud-saharià i d’ètnia gitana argumentant que no eren a la llista de convidats. Un argument similar al que van utilitzar a la Sala Apolo, on el porter del local va impedir l’accés a una parella de marroquins.

La mateixa nit, la discoteca Boulevard Culture Club, situada a la Rambla, no va deixar entrar a una persona d’origen marroquí i a una altra d’origen senegalès argumentant que “en una discoteca no es ve sol”.

L’ONG ha destacat que en una acció similar feta l’any 2011 es van detectar casos de discriminació en l’accés al Jamboree i a la Sala Apolo.

Accions per combatre el racisme

L’ONG estudiarà si interposa una reclamació administrativa a aquests tres locals, que segons els fets que explica SOS Racisme han infringit la legislació sobre el dret d’admissió.

A més instarà la Generalitat a perseguir aquestes pràctiques i multar-les. Des del Departament de Benestar i Família informen que la Generalitat està elaborant una llei per la no-discriminació amb l’objectiu de protegir les possibles víctimes. Fa uns dos mesos, el 22 d’abril es va presentar la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei que vol promoure l’eradicació del racisme, antisemitisme, xenofòbia i homofòbia. Per fer-ho s’establirà un règim d’infraccions i sancions que permetran arribar allà on no arriba el dret penal.