Fa un any que un grup de veïns del Clot denuncien que no poden descansar pel soroll provinent de l’edicle que conté els sistemes de ventilació i emergència del túnel de les Glòries. Les primeres molèsties van començar el juliol del 2021 durant les obres del túnel, que es va inaugurar al novembre, i, tot i que l’Ajuntament de Barcelona i BIMSA estan fent seguiment del cas, encara no hi han trobat una solució definitiva.

Els veïns més pròxims a aquesta edificació denuncien que el soroll els afecta de dia i de nit de forma intermitent. Segons expliquen, els conductes de ventilació i extracció s’activen cada 30 minuts durant les 24 hores del dia. A banda del soroll, a través de les reixes també s’emeten bafarades d’aire calent que, diuen, “ara a l’estiu, que tenim les finestres obertes, ens entren a casa”. Eugenio Fernández és un dels veïns més afectats ja que viu en un entresol que es troba a només cinc metres de les instal·lacions: “Fa un any que no dormim bé per això i s’han fet algunes millores, però encara continua”.

L’Ajuntament ja ha aplicat algunes mesures

El consistori assegura que ja han realitzat mesures per reduir el soroll, per exemple la instal·lació de panells fonoabsorbents o variadors de freqüències per poder reduir la velocitat dels motors d’extracció. Amb tot, l’objectiu és mantenir el nivell de soroll dins dels límits establerts per la normativa de la ciutat. De nit, afirmen, s’ha prefixat la consigna de no activar la ventilació d’una de les sales, que ja disposa d’un sistema de climatització independent. En aquest sentit, asseguren que el nivell sonor actual està per sota del límit nocturn de 50 dB.

El veïnat reclama sonometries

L’Eugenio explica que tant l’Ajuntament de Barcelona com BIMSA s’han posat en contacte amb ell i han realitzat algunes accions, però assegura que “no és suficient”. Per aquest motiu, l’Associació de Veïns del Clot – Camp de l’Arpa demanen que es realitzin sonometries “ben fetes, de nit, que és quan es veu realment el que passa”. De fet, el consistori ja ha anunciat que properament comprovarà el decibels —tant de dia com de nit— i, si superen el límits establerts, determinaran més actuacions.