Un any més, el Parc de la Ciutadella ha estat el lloc escollit per homenatjar Sònia Rescalvo. La matinada del 6 d’octubre de fa 28 anys un grup de caps rapats d’ideologia nazi van apallissar-la brutalment a la glorieta del Parc de la Ciutadella. Fins al punt, que va acabar morint. Ella era transsexual i el seu cas es va convertir en un símbol del col·lectiu LGTBI per demanar que no s’abaixi la guàrdia contra l’homofòbia i la discriminació.

Transsexuals, 80 % d’atur

El 2013 l’Ajuntament va decidir posar el  nom de Transsexual Sònia a la glorieta del Parc de la Ciutadella on va morir, on un any més, se li ha retut homenatge. Amb tot, el col·lectiu ha aprofitat per reivindicar la igualtat d’oportunitats, sobretot, laborals. I han denunciat que segons les dades que tenen els transsexuals pateixen un atur proper al 80 %. Hi ha posat èmfasi l’activista transsexual Sofia Bengoetxea, que ha destacat que la situació és més complicada en el cas de les dones transsexuals migrades: “Què passa si vens de fora, si ets una persona migrant i no tens papers? Com pots accedir al mercat laboral si no et donen el permís de treball? A què et veus obligada a fer per sobreviure?”, s’ha preguntat. I ha reclamat més implicació de les administracions.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat que, per desestigmatitzar el col·lectiu, “hi ha una gran quantitat de dones trans que exerceixen la prostitució“, ha dit, i ha puntualitzat que “nosaltres també hem llançat un missatge clar per la dignificació, per l’activisme d’aquestes treballadores per intentar reconèixer la seva situació, no invisibilitzar-la“.

Aquest diumenge un centenar de persones s’hi han volgut acostar, sobretot famílies, que han volgut donar missatges tolerància i respecte cap al col·lectiu. També hi han participat els Falcons de Barcelona, que han hissat la bandera transsexual en una de les seves exhibicions.