I vostè on vivia Julia? Aquí, aquí en esta parte..... La Julia Aceituno va arribar al Somorrostro l'any 1952. JULIA ACEITUNO, veïna del Somorrostro "Nos dijeron que teníamos una casa. Cuando vimos la barraca se nos cayó Barcelona a los pies". Ella ha estat una de les impulsores de la Comissió Ciutadana que treballa per recordar i retre homenatge als barris de barraques i a les persones que hi van viure. "Se pasó mucha hambre y miseria pero hoy lo damos por bien empleado". JOSÉ MONTES, veí del Somorrostro "Yo nací en una barraca del Somorrostro. No me averguenzo. Hay que recordar". La memòria d'aquell barri s'ha reconegut avui donant el nom de Somorrostro al tram de platja que va de l'espigó del Gas al moll de la Marina. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Passeu de l'anonimat a tenir nom, Barcelona està orgullosa de tots vosaltres". El Somorrostro va ser enderrocat el 1966 i era el barri de barraques més gran de tot el litoral barceloní. La d'avui ha estat la primera d'un seguit d'accions per recuperar la memòria dels antics barris de barraques. En un futur, es col·locaran elements commemoratius als antics barris de La Perona, Can Valero i el Turó de la Rovira.

La nova platja del Somorrostro està situada al mateix punt del litoral on, fa 40 anys, hi va haver el barri de barraques del mateix nom. Està documentada la seva existència des de 1870 i va arribar a ser el nucli de barraques més gran de la ciutat. Va crèixer, sobretot, després de la Guerra Civil i va assolir la seva màxima extensió amb la immigració dels anys 40 i 50. El 1954, hi havia 2.406 barraques i una població d’entre 10.000 i 15.000 persones. El Somorrostro va ser enderrocat l’any 1966.

La idea de recuperar el nom de  Somorrostro va sorgir de la Comissió Ciutadana que treballa per recordar i retre homenatge a aquests barris i les persones que hi van viure. La col·locació de la placa commemorativa és la primera de les accions que l’Ajuntament ha posat en marxa per recuperar la memória del barraquisme. També està previst col·locar elements recordatoris a altres nuclis com La Perona, Can Valero i el Turó de la Rovira.