Consideren aquesta darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una agressió i una ingerència al model d'escola en català i es tornaran a plantar. Per això fan una crida a la ciutadania a concentrar-se dilluns al vespre davant del mateix tribunal, al passeig de Lluís Companys per defensar, diuen, la immersió lingüística i el consens bastit durant més de 30 anys a Catalunya. MURIEL CASALS, portaveu de la Plataforma SOMESCOLA "És una concentració que vol prevenir qualsevol tipus de conflicte que de manera artificial s'està intentant crear." La plataforma, que té el suport de 1.300 consells escolars del país, veu en aquesta sentència i les anteriors la voluntat del Govern espanyol de començar a aplanar el camí per poder imposar la LOMCE. JOSEP MARIA CERVELLÓ, portaveu plataforma SOMESCOLA "Per primera vegada un tribunal s'atreveix a posar quotes, a distribuir horaris, a determinar currículum a fer tot allò que no ha de fer un tribunal, els tribunals no fan lleis, els tribunals no fan política educativa." SOMESCOLA ha recordat que el model lingüístic actual garanteix a totes els nens i nenes catalans que acaben l'etapa educativa les competències tant en català com en castellà i que aquestes sentències el que fan és introduir conflictes dintre les aules i fer perillar la cohesió que hi ha hagut fins ara.

Somescola.cat, que aglutina una trentena d’entitats socials i educatives a favor de l’ús del català com a llengua vehicular, fa una crida aquest dilluns a les 18.30 h al passeig de Lluís Companys. “Som davant l’enèsima agressió del model d’escola en català”, ha dit la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, com a portaveu de la plataforma.

Casals ha demanat, també, a la Generalitat que continuï blindant el model d’immersió lingüística, d’acord amb l’aplicació de la normativa vigent. Al·lega que el Departament d’Ensenyament és l’administració educativa competent per distribuir els horaris lectius i assignar el percentatge d’ús de les llengües. “No és el TSJC qui té aquesta capacitat pedagògica ni aquesta funció organitzativa”, ha dit la portaveu de Somescola.cat.

Representants de Somescola es reuniran la setmana vinent per establir una estratègia per respondre al que qualifiquen com “un nou pas en l’escalada judicial contra el model d’escola catalana en llengua i continguts.” Casals també ha rebutjat “la judicialització dels usos lingüístics a partir de l’acció individual d’unes famílies, que afecta negativament el conjunt de la comunitat educativa.”