Aquest dimarts s’ha presentat el Baròmetre de la soledat no desitjada a Catalunya del 2024, un informe de la Fundació ONCE i la Fundació AXA que posa de manifest que la soledat no desitjada afecta més els joves que la gent gran, i disminueix a mesura que augmenten els anys. Les persones d’entre 18 i 34 anys constitueixen el grup que acusa més soledat a Catalunya, amb un 28,4 % d’afectats per aïllament involuntari, seguit pel de 35 a 54 anys, amb un 18,9 %, i el de 55 o més, amb un 12,4 %.
També ha revelat que el percentatge de catalans que afirmen sentir-se sols en aquest moment (18,4 %) és lleugerament inferior al de la mitjana nacional (20 %). Així mateix, els qui pateixen soledat crònica (12,6 %) també estan per sota del 13,5 % del baròmetre estatal.
La mostra de l’estudi es basa en un total de 2.900 entrevistes telefòniques a persones més grans de 18 anys residents a l’estat espanyol. D’aquestes, 400 viuen a Catalunya. Així, s’ha pogut dur a terme una comparativa entre les persones que se senten soles i les que, per contra, no manifesten aquest sentiment.
Factors que augmenten la probabilitat de patir soledat
El treball subratlla que hi ha factors que fan que la probabilitat de patir soledat no desitjada augmenti, com ara tenir dificultats econòmiques, ser jove, tenir origen estranger o viure amb discapacitat, trastorns de salut física o mental. Els catalans també coincideixen amb la idea que sentir-se sol és un “problema rellevant” a la societat.
L’aïllament involuntari, un problema cada cop més important
Les dades obtingudes conclouen que l’aïllament involuntari és “un problema persistent”, ja que dues de cada tres persones (67,7 %) confessen estar en aquesta situació i que hi conviuen des de fa més de dos anys i, un 59 %, des de fa més de tres. Per aquest motiu, l’estudi sosté que hi ha una percepció generalitzada (95,7 %) que l’aïllament involuntari és un problema social cada cop més important, visió similar a la de la mitjana nacional (95,1 %).
En aquest sentit, el treball afegeix que tres de cada quatre catalans (74,2 %) coneixen altres persones que es poden sentir soles sense desitjar-ho, resultat una mica superior al de la mitjana nacional (68,2 %). La pràctica totalitat de la societat catalana (99,3 %) considera que qualsevol persona és vulnerable a la soledat.
Lluitar contra la soledat, en mans de les administracions
El 92 % dels enquestats afirmen que la lluita contra la soledat no desitjada ha de ser una qüestió prioritària de les administracions públiques. De fet, atribueixen a ONG i ajuntaments la responsabilitat més gran en aquest sentit.
En qualsevol cas, entenen que, juntament amb les administracions, la societat també juga un paper fonamental a l’hora de prevenir i combatre la soledat no desitjada. En aquest sentit, el 82,5 % afirmen dur a terme accions que ajuden a combatre la soledat, dada superior a la mitjana nacional (79,1 %).