Viuen a tocar de la ronda del Litoral. Són sense sostre que busquen aixopluc en algun un racó on passar la nit i qualsevol manera de pal·liar el fred mentre dormen. Això tot i els perills a què s'exposen a pocs metres del pas dels vehicles. STAND UP: "Més preocupant i perillosa és la situació dels qui viuen a naus o llocs abandonats com l'estació en què es va produir l'incendi ahir i que ja està vigilada per agents de seguretat." Just al costat, al carrer de Pamplona, hi ha un altre bon exemple d'aquests indrets. És el darrer gran assentament que hi ha al Poblenou, un tipus de refugis que les entitats asseguren que s'han reduït en nombre però que impliquen certa perillositat per als qui hi viuen. QUIM ESTIVILL Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou "El fet d'haver ocupat un lloc on simplement es trobi un aixopluc però que no té mesures de seguretat pot passar que caigui una estructura que sigui molt precària per exemple." FERRAN BUSQUETS, director d'Arrels Fundació "No es pot culpar algú que està intentant passar la nit i el dia com pot sinó del que ens hem de culpar-nos tots és que hi hagi gent dormint al carrer." Un altre cas el trobem a la baixada de la Sagrera. Aquesta nau està abandonada i afectada per les obres de l'alta velocitat i està ocupada per gent sense llar des de fa temps. L'acumulació de residus inquieta els veïns. JOSEP BARBERO president AV Sagrera "Els veïns tenen por perquè hi ha matalassos, hi ha molta deixalla i tenen por que això es pugui encendre i sigui un problema per al veïnat." Des de l'Ajuntament s'assegura que es treballa per ajudar els sense sostre i millorar-ne les condicions de vida i els llocs on viuen.

L’incendi d’aquest dimarts que va paralitzar la part central de l’L1 de metro i el tronc central de la xarxa de Rodalies a Barcelona, posa de relleu l’ús d’espais abandonats per part de persones sense sostre. En el cas de l’incendi de Rodalies el foc es va originar en una estació de tren abandonada i on, segons alguns testimonis, algunes persones sense recursos hi dormien.

El mal estat dels edificis que es fan servir com a refugi poden suposar una amenaça. Els principals riscos són la caiguda de sostres i parets de les estructures abandonades, i en molts casos sense cap mena de manteniment.

L’incendi d’aquest dimarts no és el primer incident que succeeix en un espai abandonat. El febrer de 2010 un bomber va perdre la vida quan salvava un nen que s’estava electrocutant en unes instal·lacions elèctriques en mal estat ubicades en un solar a la rambla de Guipúscoa. Altres exemples, el 2011 es va originar  un incendi en una nau abandonada del Poblenou quan un dels seus ocupants va cremar un matalàs, el 2013 un altre incendi va cremar a la Verneda una nau industrial i les flames van tenir una gran virulència per l’acumulació de brossa que hi havia o, en unes situacions semblants i durant el mateix any, una nau del carrer de Bolívia es va cremar parcialment.