Pel Poblenou i el 22@ s’hi troben alguns dels carrers amb més desencís de la ciutat, on els edificis d’oficines i industrials reemplacen la típica orografia barcelonina, formada pels blocs de pisos. Quan cau la nit i l’activitat laboral s’esvaeix, diversos punts de Sant Martí es tornen poc atractius per passejar-hi i fer barri. Això és precisament el que denuncia l’Observatori dels Barris del Poblenou, que ha organitzat una ruta nocturna de dues hores per diverses zones del 22@, l’esquerra de la Rambla, el barri de la Plata i la Llacuna. Una trentena de curiosos s’han inscrit en aquest recorregut guiat, que ha començat amb una explicació sobre el model urbanístic. Seguidament, ha continuat per la Llacuna fins arribar al carrer del Doctor Trueta, a tocar del cementiri del Poblenou.

“Les zones del 22@ on encara viu gent, durant tots aquests anys de construcció, han quedat una mica al marge i avui dia viuen immersos, com si fos el poble d’Astèrix, envoltats d’edificis d’oficines”, lamenta Albert València, membre de l’Observatori dels Barris del Poblenou i guia de l’itinerari. “És un barri que no té vida i que durant el dia simplement hi passa gent per treballar i per la nit és un lloc inhòspit”, afegeix.

Passatge d’Alí Bei.

El festival Llum BCN, un miratge allunyat de la realitat

La iniciativa s’ha vist motivada pel contrast que mostra el festival Llum BCN que es fa al Poblenou. Asseguren que aquesta no és la realitat que viuen dia a dia els veïns del barri. El festival “no mostra com és el nostre barri la resta dels 365 dies de l’any”, assegura València. “És molt més fosc, molt més inhòspit i sense encant. Teníem ganes de mostrar aquesta altra realitat del Poblenou”.

Una desena de punts assenyalats

L’itinerari, de més de tres kilòmetres, ha fet 10 parades entre el punt d’inici, a l’avinguda Diagonal, fins a la part baixa del barri. La primera d’aquestes parades ha estat al carrer de Roc Boronat, a tocar dels jardins de Ca l’Aranyó. Actualment, hi ha un parc rodejat de grans edificis d’oficines. Als voltants, a més, hi ha diversos solars sense cap construcció.

Itinerari de la ruta ‘Foscor BCN’

A l’extrem oposat del barri, a tocar de l’avinguda Meridiana, el grup també s’ha parat al carrer de Tànger, per on hi passen les vies del tren. En aquest espai també hi ha grans extensions de terreny sense edificar, tot i que s’hi han instal·lat assentaments de barraques, un dels quals va patir un incendi el mes d’octubre.