nens mascareta esplai
Foto: Clara Soler Chopo

La Societat Catalana de Pediatria (SCP) ha fet públic el suport a Sanitat en la vacunació infantil contra la covid-19 als menors de 12 anys, un dia abans que se’ls comenci a punxar el vaccí. Els pediatres en són partidaris, tot i que no hi ha pràcticament infants ingressats en els hospitals catalans i tampoc no han augmentat el nombre de casos de síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica. Diuen que és una bona opció immunitzar-los també perquè la situació de la pandèmia és incerta amb les noves variants, com l’òmicron: “Desconeixem quin paper tindran els nens en aquesta fase de la pandèmia”.

“La seguretat de la vacuna a curt termini és la mateixa que la dels joves de 12 a 15 anys”

Segons les dades actuals, l’eficàcia vacunal de Pfizer se situa al voltant del 90,7 % en la franja dels cinc als 12 anys, amb els assajos clínics ja fets i amb els Estats Units i el Canadà al capdavant de la vacunació infantil. Diu la SCP que la reactogenicitat i seguretat a curt termini de la vacuna infantil és similar a la vacunació dels joves de 12 a 15 anys.

Ara mateix, els menors d’11 anys representen aproximadament el 15 % de la població total a Catalunya i són el grup amb més incidència del virus, tot i que no hi ha pràcticament ingressats, afirma el text. Els pediatres asseguren que als menors d’aquesta franja els afecta menys el virus i en la meitat d’ells són asimptomàtics. Alhora, diuen que diversos estudis corroboren que la capacitat de transmissió és menor.

Per què és beneficiosa la vacunació als menors?

La vacunació els pot ajudar a “reprendre la vida social sense tantes limitacions que suposa haver de confinar els fills, fet que provoca disfuncions rellevants en la convivència, el benestar emocional i l’economia domèstica”. Això vol dir evita les quarantenes preventives que es fan ara. Diu la SCP que els beneficis de la vacuna s’han de confrontar amb els “riscos potencials de la infecció”. Alhora asseguren que no es poden deixar de banda els casos, tot i que esporàdics, d’ingressos hospitalaris i complicacions derivades de la covid-19. També consideren beneficiosa la vacunació, perquè “hi ha infants que viuen amb persones vulnerables més susceptibles a infectar-se i patir malaltia greu”.

Seguir Informant les famílies sobre la vacunació

Segons el comunicat, els pediatres asseguren que cal seguir informant “de manera activa” les famílies dels infants i adolescents sobre la vacunació, així com els beneficis i possibles efectes adversos. Alhora, expliquen que s’ha d’insistir que es mantinguin les mesures de protecció individual.