El Centre de Salvament Marítim de Barcelona és la unitat que coordina la recerca dels equips d’emergència quan s’alerta de la desaparició d’algú al litoral barceloní. El darrer rescat que han efectuat, aquest mateix dilluns, ha estat el d’una noia que ha estat desapareguda durant més de sis hores a l’aigua. Segons explica el responsable del centre, Gerardo Gantes, no és un fet habitual perquè sortosament la majoria de les accions de recerca es resolen més ràpid. La temperatura de l’aigua és un dels elements que condicionen la supervivència. Una persona pot sobreviure fins a 40 hores al mar quan l’aigua està a 20 graus.

Aquest estiu extremament càlid ha contribuït també a l’escalfament de la superfície aquàtica, i en alguns moments la l’aigua del mar a Barcelona ha fregat la marca dels 30 ºC. Actualment se situa al voltant dels 25 graus i això ha afavorit que la dona desapareguda s’hagi trobat en bon estat de salut, malgrat haver passat més de sis hores a l’aigua. “Molta gent s’ha sorprès perquè la dona ha aparegut sense símptomes d’hipotèrmia després d’estar tantes hores a l’aigua”, explica Gantes, “però hem de tenir en compte que en les corbes habituals de recerca, si la temperatura està a 20 graus, la supervivència mitjana és de 40 hores”.

Mantenir la recerca, també de nit

El cap del Centre de Salvament Marítim de Barcelona explica que, quan es rep l’avís, 20 minuts més tard els equips d’emergència de Salvament Marítim, Guàrdia Civil, Bombers de Barcelona i la Policia Portuària ja estan treballant sobre el terreny. Cada unitat rep un patró i una àrea de recerca que es va modificant a mesura que passen les hores.

A vegades la gent es pensa que hem suspès la recerca perquè no veuen les embarcacions. Però simplement el que fem és adaptar el patró i l’àrea. Ahir la recerca va començar a la zona de platja de San Miquel i després es va centrar mar endins.
Gerardo Gantes, cap del Centre de Salvament Marítim de Barcelona

Gantes també es mostra fermament partidari de mantenir els efectius treballant encara que sigui de nit i la recerca sigui més complexa. Un dels motius és psicològic, per a la persona desapareguda: “Encara que no es pugui comunicar amb nosaltres, si veu que hi ha una recerca activa, això l’anima a continuar lluitant per sobreviure”.

Recomanacions als banyistes

Des de Salvament Marítim també donen una sèrie de consells o recomanacions als banyistes i nadadors per evitar ensurts. La primera consigna és no anar-hi sol, i quan sigui el cas, informar previament algú de la localització i l’hora en què anem a banyar-nos.

Si la persona té intenció de nedar és important dur una boia que senyalitzi on som perquè ens fa més visibles. Finalment, desaconsellen fer-ho de nit perquè dificulta la recerca.