Els patinadors de monopatí de Sants denuncien que quan queda poc més de mig any per començar la primera fase de les obres d’ampliació de l’estació de Sants i de reurbanització dels entorns, encara no tenen l’espai patinable garantit a la futura plaça dels Països Catalans. Han estat gairebé quatre anys intervenint en el procés participatiu impulsat per l’Ajuntament per decidir els usos que haurà de tenir la plaça però diuen que Adif no els ha tingut en compte en el disseny definitiu de l’espai.

Els “skaters” temen que tots aquests anys de feina puguin acabar en paper mullat i reclamen un espai adequat per seguir patinant. Recorden que fa més de 40 anys que practiquen aquest esport en aquesta plaça a tocar de l’estació de Sants. Una activitat, diuen, consolidada i fins i tot reconeguda que ha convertit la plaça dels Països Catalans en un dels epicentres del patinatge urbà a la ciutat, des dels anys 80. Han engegat una campanya per xarxes socials per donar a conèixer a la ciutadania la seva situació i evitar que el projecte quedi en un calaix.

L’Ajuntament es compromet a fer de mediador

Sants4ever es va reunir fa pocs dies amb l’alcalde Collboni. Segons els patinadors, Collboni es va comprometre a treballar perquè el col·lectiu tingués un espai adequat a la plaça. Una idea que la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, va reafirmar a la darrera audiència pública del districte, en què va assegurar que l’Ajuntament de Barcelona buscaria la manera d’assignar un espai per als patinadors: “Treballarem perquè això sigui possible”.

Tot i això, els patinadors volen que aquest compromís quedi recollit al projecte constructiu que Adif licitarà els propers mesos. Segons un dels portaveus de l’associació, Àlex Amor, no els farà falta una gran estructura sinó recuperar alguns dels elements de mobiliari originals de la plaça: “No cal un ‘skate park’, sinó que el projecte incorpori bancs, escales i baranes per les quals els patinadors puguem lliscar i patinar tal com ho fem ara”.

Els patinadors, part del teixit social de Sants

Els patinadors urbans de Sants es van constituir com associació el 2021 i actualment formen part activa del teixit social del barri de Sants i acosten la cultura de del patinatge a tothom. Han format part del procés participatiu per decidir com ha de ser la nova plaça dels Països Catalans, un debat que va finalitzar la primavera de l’any passat.

El col·lectiu ha ofert formació i acompanyament a escoles i projectes educatius de la ciutat en l’àmbit del patinatge. També han col·laborat amb el projecte internacional Skate-aid que els va portar fins a Uganda l’any passat on van instal·lar una rèplica de les taules de salts de l’actual plaça dels Països Catalans.