El Departament de Salut ha advertit que la situació epidemiològica a Catalunya és ara mateix “insostenible” i que es trigarà temps a tornar a tenir estabilitat. Ho ha dit el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, durant la roda de premsa que cada dimarts ofereix Salut per analitzar les dades. El doctor ha assegurat que les taxes d’infecció són molt altes i que si hi ha un moment per extremar encara més les mesures “és ara”.

Actualment, els malalts de coronavirus crítics ocupen gairebé la meitat de les UCI de Catalunya, un 46 %. D’altra banda, de les 30.000 PCR diàries que es fan de mitjana, juntament amb els tests d’antigen, un 12 % són positives, quan l’ideal és que aquest percentatge es mantingui per sota del 10. Mendioroz ha advertit que també s’ha detectat un increment de casos entre persones de mitjana edat.

L’augment de contagis es trasllada també a les residències i a les escoles

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat que el creixement comunitari de contagis s’ha reflectit ja a les residències de gent gran. Actualment hi ha 1.087 residents positius, dels quals 133 estan ingressats en diferents hospitals catalans. La situació epidemiològica també es nota a les escoles i en algunes zones els casos positius superen el 10 % de les proves PCR fetes.

Sobre la possibilitat d’un confinament, Ramentol no ha detallat res però ha assegurat que calen noves mesures. Tot i que el tancament de bars i restaurants, segons dades preliminars, sembla que ha permès desaccelerar els contagis, la corba segueix creixent. Malgrat aquest augment més lent, el secretari general de Salut ha insistit que el sistema sanitari no pot aguantar gaire temps més les xifres actuals: “No tenim prou a frenar el creixement de casos”, ha sentenciat.

El govern ja va advertir que el toc de queda vindria acompanyat d’altres mesures per frenar l’augment de contagis. A la taula hi ha la possibilitat d’un confinament de cap de setmana, tot i que l’executiu només té les competències per fer-lo perimetral i no domiciliari. En aquest cas, necessitaria l’aval del Govern espanyol i dels tribunals.

Un octubre marcat per l’enduriment de les restriccions

Amb l’increment accelerat de contagis, el 16 d’octubre va entrar en vigor el tancament de bars, restaurants i centres d’estètica com a mesura per frenar els contagis, una restricció prevista per a 15 dies però que Salut ja deixa entreveure que es podria allargar: “No estem en un moment com per fer un pas enrere. No és el moment de desescalar”, ha deixat clar Ramentol en referència al tancament de la restauració i ha afegit que es treballa en la línia d’aplicar mesures addicionals.

A la resolució que va aprovar el Procicat fa més d’una setmana s’instaven les empreses a prioritzar el teletreball per reduir la mobilitat i les autoritats no han parat d’insistir-hi.

Els efectes de les mesures acostumen a tardar dues setmanes a veure’s. Tot i això, davant de l’augment d’ingressos als hospitals, el govern no va esperar més i diumenge va aplicar el toc de queda nocturn a Catalunya, amb l’empara legal de l’estat d’alarma aprovat per l’executiu espanyol, per reduir la mobilitat.