De moment, l'Ajuntament té sobre la taula sis projectes. N'hi ha que estan relacionats amb el món de l'agricultura. D'altres, preveuen la creació d'una cooperativa de reciclatge on aniria a parar part de la ferralla que es recull a la ciutat. Uns i altres, però, tenen un punt en comú. I és que servirien per donar feina als centenars de persones que viuen als assentaments del Poblenou. Ara bé, amb condicions. S'hi podran acollir les persones que estan en situació legal a Espanya o els que almenys poden complir amb algun dels criteris que exigeix el govern. MIQUEL ESTEVE, comissionat d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona "Nosaltres no farem il·legalitats. Però està clar que un contracte de treball facilita l'arrelament." El pla encara s'està acabant de definir però la idea és posar-lo en marxa a finals de gener. Les entitats que treballen als assentaments il·legals veuen la iniciativa amb bons ulls. De fet, ells ja fa temps que havien proposat a l'Ajuntament crear una cooperativa social. En aquests assentaments hi viuen, segons l'Ajuntament, entre 300 i 400 persones. MANEL ANDREU, portaveu de la xarxa en suport dels assentaments Tot plegat arriba en plena polèmica pels desallotjaments dels últims mesos. Des de l'Ajuntament insisteixen que s'han fet per motius de seguretat. PABLO RUIZ "L'assentament més gran que hi ha és aquest, al carrer de Puigcerdà, i l'últim que queda per inspeccionar. A dins hi viuen, segons la Creu Roja, un centenar de persones de forma permanent." Els Serveis Socials els allotgen en algun dels albergs municipals. Això sí, a canvi han de deixar de recollir ferralla i participar en algun curs de formació. Una proposta que també s'ha fet a la gent que viu a la resta d'assentaments de Barcelona. De moment, només s'hi han acollit 24 persones.

Un altre projecte està lligat al món de l’agricultura. Aquest i la resta s’estan acabant de tancar, i si tot va bé, es posaran en marxa a finals de gener. Segons els càlculs de l’Ajuntament, entre 300 i 400 persones viuen als assentaments del Poblenou. La majoria són immigrants subsaharians que estan en situació il·legal a Espanya. Per això ja s’ha demanat la col·laboració de la Delegació del Govern per veure quins casos es podrien regularitzar. Una de les condicions que es demanen és tenir un contracte de treball i això s’aconseguiria a través d’inciatives com la cooperativa de reciclatge. La idea és que puguin continuar fent el que ja fan però de forma legal i complint amb tota la normativa municipal.

El pla consta de dues fases. La primera ja està en marxa i consisteix en la inspecció de tots els assentaments per comprovar si són segurs o no. De fet, en les darreres setmanes se n’han desallotjat cinc davant els riscos d’esfondrament de les naus. A les persones desnonades, com a la resta, se’ls ha ofert la possibilitat d’acollir-los durant el temps que necessitin en algun dels albergs municipals. Això sí, per fer-ho han de deixar de recollir ferralla al carrer i participar en cursos de formació. De moment, només 24 persones s’han acollit a la mesura. Sis d’ells vénen del campament del carrer de Zamora, que es va desallotjar el 7 de gener.

La segona fase del pla consisteix a muntar diversos projectes d’emprenedoria social i donar feina a la gent que viu als assentaments. De fet, les entitats que treballen als assentaments ja fa temps que demanaven una mesura com aquesta.  Els Serveis Socials esperen que tot això pugui estar en marxa a finals de gener.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a