Una dona que va increpar i vexar dues noies que es feien un petó al metro ha acceptat la condemna de sis mesos de presó que proposava la fiscalia. Ara bé, no l’haurà de complir si paga una multa, indemnitza les víctimes i fa un curs de drets humans en matèria d’igualtat. És l’acord al qual han arribat les parts durant el judici celebrat aquest dijous a l’Audiència de Barcelona.

Els fets es remunten al 4 de juliol del 2019 dins d’un vagó de la Línia 2 del metro. En un vídeo que va enregistrar una de les víctimes se sent i es veu com la dona insulta i vexa la parella per haver-se fet un petó i diu que li fa “fàstic”. Les noies van publicar les imatges a les xarxes socials i van denunciar els fets als Mossos d’Esquadra.

La primera agressió contra el col·lectiu LGTBI al transport públic que arriba a judici

L’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya ha celebrat el final d’aquest cas perquè és la primera agressió d’aquest tipus (que s’ha produït al transport públic) que arriba a judici. Ho ha assegurat el president de l’associació, Eugeni Rodríguez, qui ha animat a les víctimes a denunciar les agressions davant dels Mossos: “No és com es dona sinó on es dona. Si tu estàs al metro amb la parella, siguis lesbiana, gay, trans, el que sigui, i et trobes amb una persona que t’interpel·la i t’insulta és terrible. No pot ser que una persona tingui por d’anar al transport.”, ha lamentat.

Per això, ha demanat també a les administracions un protocol amb pautes clares sobre què cal fer davant d’un cas com aquest perquè, insisteix, el transport ha de ser un “espai segur”. En l’últim any, l’Observatori ha detectat una dotzena d’agressions LGTBIfòbiques al transport públic a tot Catalunya. Rodríguez ha apuntat que poden semblar poques però que cal tenir en compte que ha estat un any de pandèmia.

Precisament, al gener hi va haver una protesta contra l’augment d’agressions LGTBIfòbiques, a la qual va donar suport l’OHC. Al 2020 es van registrar un total de 189 denúncies per agressions LGTBI a tot Catalunya.

Reconèixer i dignificar les víctimes

Rodríguez també ha destacat l’acord al qual s’ha arribat en aquest cas gràcies a que l’agressora ha reconegut els fets: “Poques vegades hi ha reparació de la víctima. Hi ha una indemnització que, encara que sigui petita, és important. L’agressora accepta el que ha fet”, ha dit. Concretament, l’autora dels fets haurà d’indemnitzar cadascuna de les víctimes amb 500 euros, pagar una multa de 400 euros, se li ha interposat una ordre d’allunyament i tampoc pot posar-se en contacte amb les dues noies, i haurà d’assistir a un curs de drets humans sobre igualtat i gènere.