La incidència acumulada de covid-19 a Barcelona la primera quinzena de maig va ser de 142 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa està per sota del llindar que va apuntar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, per deixar de dur mascareta. Per barris, la mesura seria plantejable en sis de cada 10, ja que 46 territoris han registrat una incidència inferior o igual als 150 positius per cada 100.000 habitants de l’1 al 15 de maig.

El 63 % dels barris barcelonins tenen una taxa de 150 contagis o menys. Les zones amb les xifres més optimistes per aplicar aquest relaxament serien Sant Genís dels Agudells (27 casos per cada 100.000 habitants), Pedralbes (58), Montbau (58) i Diagonal Mar i el Front Marítim (66). Aquests barris estan marcats en blau més fosc al següent mapa. Clicant sobre cada territori també podeu veure els casos en xifres absolutes que s’hi van notificar.

Per contra, 27 territoris superen aquesta taxa i teòricament no estarien preparats perquè la població s’hi tragués la mascareta. La Marina del Prat Vermell (482 positius per cada 100.000 habitants), Can Peguera (307), la Clota (291) i la Trinitat Nova (248) obtenen els pitjors registres.

Cal tenir present que en els barris amb poca densitat de població, com a la Marina del Prat Vermell, la taxa es dispara quan hi calculem la proporció de casos per cada 100.000 habitants.

De totes maneres, Simón va anunciar aquest possible relaxament per a les comunitats autònomes que tinguessin una incidència inferior als 150 positius. Per barris, la situació resulta de ciència-ficció si, per exemple, ens trobem caminant per Navas, on podríem anar sense mascareta, però si creuem al Congrés i els Indians, ens l’hauríem de posar.

Dos casos detectats a Montbau i Horta

Si en comptes d’analitzar la incidència de covid-19 ens fixem en les xifres absolutes, a Montbau, Horta i la Trinitat Vella només es van confirmar dos casos positius de coronavirus durant la primera quinzena de maig. També són destacables els tres detectats a la Vall d’Hebron i a Sarrià, quatre. A l’altra cara de la moneda hi ha la Sagrera, amb 87 positius notificats, la Sagrada Família (85) i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (80).

La corba del coronavirus a Barcelona, dia a dia