Josep Maria Huguet era el responsable de les inspeccions d'Hisenda a Catalunya. Ell i el seu equip van fer els ulls grossos a canvi de diners i pisos. Tenien, segons la sentència, una mena de "pacte de silenci". Casualment, les auditories de les empreses més importants sempre anaven a parar a les seves mans. És el cas de la constructora Nuñez i Navarro. A dos dels funcionaris els van vendre diversos habitatges a un preu molt per sota del de mercat. Era, en paraules del jutge, una autèntica trama de corrupció per defraudar a l'Estat. Per això, a ells els imposa les penes més greus. Al capdavant de tots ells, Josep Maria Huguet, a qui ha condemnat a 13 anys de presó. Igual que a un dels seus col·laboradors més estrets, Manuel Abella. Alvaro Pernas es queda amb 11 i Roger Bergua, amb 9. Tots van cometre un delicte de suborn, prevaricació i infidelitat en la custòdia de documents. XAVIER MELERO, advocat de Josep Maria Huguet "Em sembla una exageració per un delicte comès ara fa 20 anys..." Però el cas també ha acabat esquitxant els empresaris que van participar en la trama. A Josep Lluís Núñez li han imposat 6 anys de presó i una multa de dos milios d'euros pels delictes de suborn i falsedat documental, entre d'altres. El mateix que a un fill seu. Tots dos van crear un entramat de societats per estalviar-se impostos. Els seus advocats ja han anunciat que presentaran un recurs. A la sortida dels jutjats, Núñez, s'ha mostrat tranquil. "Estic molt tranquil..." Un altre dels noms destacats és el de Joan Josep Folchi. Segons la sentència, ell feia de pont entre alguns empresaris i els inspectors d'Hisenda. El tribunal l'ha condemnat a set anys i mig de presó i a una multa de més de sis milions d'euros. L'altre cara de la moneda és Javier de la Rosa, a qui han absolt de tots els càrrecs. FRANCESC JUFRESA, advocat de Javier de la Rosa "S'ha fet un acte de justícia en l'últim acte judicil d'una persona que porta 20 anys..." A la resta dels acusats els han imposat penes que estan al voltant dels dos anys de presó. Tots ells hauran d'indemnitzar a Hisenda amb uns 75 milions d'euros. La fiscalia ja ha anunciat que demarà mesures cautelars per a set dels condemnats. Entre ells, hi ha Josep Lluís Núñez i els inpectors d'Hisenda. Es vol evitar així una possible fuga.

La Fiscalia ha citat aquest divendres, a les 10 hores, les persones per les quals hi ha mesures cautelars. Es tracta de mesures adaptades a cada cas concret i molt diferents entre elles. La jutge haurà de decidir si les adopta o no.

La sentència del cas Hisenda s’ha llegit aquest migdia enmig de molta expectació.  L’expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez i el seu fill han estat condemnats a sis anys de presó cadascú pels delictes de suborn de funcionari i falsedat documental.

La pena més alta és per a l’excap de la Inspecció d’Hisenda a Catalunya, Josep Maria Huguet, que ha estat condemnat a 13 anys de presó pels delictes de suborn, falsedat documental, prevaricació, no perseguir delictes i infidelitat en la custòdia de documents oficials. L’Audiència de Barcelona també condemna a 7,5 anys de presó l’exassessor jurídic del Grup Torras-Kio, Juan José Folchi. Un altre imputat, l’empresari Javier de la Rosa, n’ha quedat absolt.

El judici més llarg

Amb la lectura de la sentència culmina l’anomenat cas Hisenda, el judici més llarg i complex que s’ha celebrat mai a l’Audiència de Barcelona. S’ha necessitat més d’un any per redactar la sentència i ha fet seure al banc dels acusats 14 persones entre empresaris, inspectors d’Hisenda i assessors fiscals per la presumpta relació amb una trama de corrupció descoberta a finals dels anys 90.