Tapes de vàters que s'obren prement un botó... Catifes que activen un avís sonor... o una butaca per posar-se dret amb facilitat. Són molts els avantatges d'aquesta casa intel·ligent, accessible i sostenible de 100 metres quadrats que ha impulsat la Fundació ONCE. MERCÈ LUZ, cap de cultura de la Fundació ONCE "El projecte s'ha pensat per sensibilitzar el món de l'arquitectura: arquitectes, dissenyadors d'interiors, dissenyadors industrials, fabricants... perquè vegin que el disseny no és per un sector de la població amb discapacitat que és d'un 10 % a Espanya, sinó per tothom. El que avui és confort per mi demà serà una necessitat." L'objectiu de l'exposició no és implementar llars d'aquestes característiques, sinó donar petites idees de com les noves tecnologies es poden convertir en aliades. MERCÈ LUZ "El fet de poder programar la teva rentadora, el frigorífic, la televisió, o obrir la porta de casa teva sense la necessitat d'una clau facilita la vida a tothom, no? I fa la vida més fàcil a les persones amb discapacitat." Standup: Barcelona és l'última parada d'aquesta instal·lació que per fora té forma de camió. Ha recorregut 15 províncies espanyoles i prop de 30.000 persones l'han visitada. Us ho ha explicat des de la Plaça de les Glòries, Ot Serra.

Des d’aquest dilluns i fins divendres, a la plaça de les Glòries hi ha un camió convertit en una casa dissenyada per a una vida domèstica més accessible per a les persones amb discapacitats físiques i més còmode per a qui no en té. De fet, l’objectiu de la Fundació ONCE i el Real Patronat sobre Discapacitat —impulsores del projecte— és donar idees per elaborar mecanismes de confort tant per les persones que necessiten assistència com a les que no. “El projecte s’ha pensat per sensibilitzar el món de l’arquitectura  perquè vegin que el disseny no és per un sector de la població amb discapacitat que és d’un 10 % a Espanya, sinó per a tothom. El que avui és confort per mi demà serà una necessitat”, afirma Mercè Luz, cap del departament de Cultura de la Fundació ONCE.

A l’exposició s’hi troben butaques que s’eleven per ajudar les persones grans a aixecar-se, catifes que activen un avís sonor en trepitjar-les, o botons que regulen l’altura de la pica del lavabo. Totes, gràcies a un funcionament automatitzat amb l’ús de les noves tecnologies. També, làmpares que s’encenen amb un petit toc amb el dit o taules amb els cantons arrodonits que asseguren que ningú s’hi pugui fer un trau.

L’ús de noves tecnologies

Bona part del que s’exposa té les noves tecnologies com a eina central. L’usuari pot fer ús d’una tauleta amb una aplicació que té diferents botons per activar determinats aparells. Per exemple, es pot obrir i tancar la tapa del vàter prement un botó o escalfar la tassa amb un altre. “Les noves tecnologies són un aliat per les discapacitats”, assenyala Luz.

La iniciativa ha passat per quinze províncies de l’estat espanyol i fa l’última parada a Barcelona. Hauran visitat la instal·lació unes 30.000 persones. El recorregut continuarà l’any que ve, amb destinacions destacades, com Brussel·les.