Necessitem treballar per viure, però no sempre la feina és font de benestar personal i emocional. L’OMS va reconèixer la síndrome del treballador cremat o burnout l’any 2019 com una malaltia de salut mental que afecta dos de cada cinc treballadors a tot el món. N’hem parlat al betevé directe.

Alguns símptomes de la síndrome són la tensió, la irritabilitat, l’esgotament i la sensació d’ofec. El David Tomàs, CEO de Ciberclick, explica que, segons les estadístiques, “el dia que més atacs de cor hi ha és el dilluns al matí, un 20 % més, i això té a veure amb la feina”.

Espanya és el sisè país en esgotament mental

Segons dades oficials, Espanya és el sisè país en esgotament mental i més del 30 % dels treballadors afirmen que la seva salut mental ha empitjorat l’últim any. La conseqüència: 90.000 baixes laborals per salut, d’una durada mitjana de 29 dies. Un 33 % de les depressions diagnosticades són per les condicions laborals.

L’Alberto Jurado, de CCOO, explica que al sindicat hi arriba molta gent preocupada per aquesta problemàtica: “Gent que està molt cremada a la feina, perquè hi ha frustració constant”. Jurado assegura que es detecta especialment entre persones molt joves: “Tenim salaris més baixos i condicions més precàries i, més enllà de la feina, ens trobem altres problemes, com que no ens arriba el sou per accedir a un habitatge“. Això fa que es converteixi en “un mal endèmic”.

Importància de la comunicació entre l’empresa i els treballadors

El Xavier Montero, psicòleg del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, explica que el burn out és produeix com a conseqüència d'”un desencaix entre les expectatives que té l’empresa amb el treballador i el treballador amb l’empresa“, i apunta que, en aquest cas, és molt important “ser molt transparent i manifestar aquesta sensació d’estar col·lapsat amb la feina”.

David Tomàs hi coincideix: “És molt important preguntar a la gent com està i, alhora, ser flexibles i donar-los confiança, les empreses hem de ser responsables i les persones que hi treballen, també”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a