Entre avui i demà han de deixar les aules a punt per dijous, el primer dia d'escola. Els mestres d'aquest centre del barri del Congrés i els Indians comencen el curs amb un sentiment agredolç: són els mateixos docents però, en contrapartida, es trobaran amb més alumnes a l'aula. A P3 enguany en seran 27. LEONOR CARBONELL, directora escola Pompeu Fabra "El curs passat va ser un curs molt dur i aquest curs comencem des d'un mantenir-nos." Els sindicats de l'Ensenyament tenen una mirada bastant més negativa. Denuncien que s'està desmantellant l'educació pública i que per atendre l'increment d'alumnat d'aquest curs s'haurien d'haver contractat als centres públics, almenys 500 professors més. ANNA ELVIRA SÁNCHEZ, portaveu USTEC·STES "És una estabilitat fictícia, s'ha mantingut la mateixa plantilla però no les mateixes condicions i a partir d'aquí no tornarem a créixer, és un punt d'inflexió per quedar-se en aquesta situació" Per això Anna Elvira Sánchez, que substitueix la històrica Rosa Cañadell com a portaveu del sindicat, ha demanat a la comunitat educativa que es mobilitzi des del primer dia de curs. CCOO alerta que el més greu de tot és que el problema ve de lluny i fa perillar l'educació dels més febles: els alumnes amb dificultats. MONTSE ROS, secretària general de la Federació d'Ensenyament de CCOO "Tenim un problema molt més greu aquest any, tenim un problema acumulat d'altres anys. Què han fet els governs? Han eliminat els recursos, no dels professor tutor de l'aula perquè sinó es quedaria buida sinó de tots els recursos per l'atenció a la diversitat." Amb samarretes grogues dijous o sense, el professorat intenta tenir tot a punt perquè els alumnes puguin començar el curs després de gairebé dos mesos i mig de vacances.

Segons aquest informe de CCOO, el sindicat estima que des del desembre de 2010 i fins a aquest mes de setembre, els pressupostos en educació han disminuït entre un 17 i un 20% – sense incloure les partides destinades a la universitat-. Pel que fa al servei de monitors en els menjadors escolars, des de 2010 han perdut la feina unes 8.000 persones. A més, CCOO alerta que s’ha reduït el nombre de professors que treballen per l’atenció a la diversitat.

Des del sindicat USTEC·STEs, Ana Elvira Sánchez ha demanat al professorat que porti samarretes grogues com a senyal de protesta per les retallades. Repeteixen que, tot i que el nombre d’alumnes ha augmentat, la plantilla de docents no s’ha ampliat, i han destacat que serien necessaris 500 professors més.