sindicats-educacio-250420

El sindicat majoritari de docents de primària i secundària a Catalunya, USTEC·STEs (IAC), ha emès un comunicat conjunt per valorar les mesures educatives que el Govern de la Generalitat ha votat, aquest divendres, en la sessió de debat dels pressupostos del 2020. De les nou principals reivindicacions que USTEC·STEs (IAC) havia proposat als grups parlamentaris, el sindicat critica que s’han aprovat les úniques tres mesures que no suposaven cap cost econòmic per tractar-se de modificacions de convenis laborals. I es queixen que s’hagin tombat totes les iniciatives que requerien d’inversió econòmica, com ara augmentar la plantilla de professorat, amb l’objectiu de revertir les retallades i el deteriorament de la qualitat educativa.

Tres mesures aprovades

Pel que fa a les mesures aprovades, el sindicat USTEC·STEs (IAC) celebra que s’hagi recuperat l’horari de permanència dels docents als centres de secundària amb un màxim de 24 hores en comptes de les 28 hores que es feien fins ara. La mesura, aprovada sense cap vot en contra, permet al professorat reduir les hores obligatòries que han de romandre al centre sense fer classes.

En segon lloc, els sindicats es mostren satisfets que s’hagi aprovat el calendari d’internalització del personal vetllador, de manera que la figura del vetllador passa a formar part de la plantilla del Departament d’Educació en comptes d’estar externalitzat com fins ara.

Respecte a l’estabilització del personal docent i no docent, la tercera mesura aprovada, des del sindicats alerten que es tracta només d’un “compromís” del Govern perquè, d’aquí a finals del curs 2022-2023, el personal interí i substitut passi a ser de carrera. Segons afirma Ramon Font, portaveu nacional del sindicat unitari, això afectaria el 40 % del total de docents de primària i secundària que, ara mateix, es troben en situació d’interinatge.

Les mesures que han quedat fora

Entre les mesures que els grups parlamentaris no han aprovat, hi ha la proposta d’invertir 45 milions d’euros en restablir l’horari lectiu del professorat amb 23 hores de classe presencial a primària (24 hores actuals) i 18 hores a secundària (19 hores actuals). Aquesta mesura pretenia disminuir les hores lectives de cada docent per afavorir, així, la contractació de nou professorat. Pels sindicats, es tracta d’una proposta necessària perquè, com explica Ramon Font, des de l’any 2017, no s’ha incrementat el nombre de docents a Catalunya.

Una altra mesura que tampoc no ha tirat endavant ha estat la retirada del Decret de plantilles (39/2014). Segons explica el portaveu nacional d’USTEC·STEs (IAC), aquest decret només funciona a Catalunya i permet als centres ordinaris escollir fins al 50 % de la plantilla de professorat sense procediment públic i obert. Tampoc no s’ha pogut aprovar la proposta de destinar sis milions d’euros a la reducció de les ràtios per millorar la qualitat de l’atenció del professorat a l’alumnat. Pel que fa al retorn al reconeixement del primer estadi a partir dels sis anys d’antiguitat dels docents i no els nou anys, la mesura tampoc no ha vist llum verda.

Les altres dues propostes que tampoc no han aconseguit l’aprovació han estat la reducció de dues hores lectives al personal docent major de 55 anys i la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, com ara en els casos de cobrir baixes per maternitat.

Davant la futura crisi que esdevindrà com a conseqüència de la covid-19 i sense cap escenari per encarar el nou curs, els sindicats d’educació fan una crida a continuar pressionant les administracions per garantir la qualitat de servei i el bon funcionament dels centres públics.