El Sindicat d’Habitatge de Vallcarca ha ocupat l’edifici d’on va ser desnonat de manera il·legal un veí de 80 anys el febrer del 2020. La intenció és que Francisco Sánchez pugui tornar al pis on vivia si vol, ja que els activistes denuncien que l’immoble sencer està buit des que el van fer fora aprofitant que havia sortit a comprar.

Per combatre el que consideren un cas clar d’“especulació immobiliària”, també volen que a la resta d’habitatges del bloc del carrer de Maignon, número 6, hi entrin a viure famílies del barri amb pocs recursos. L’edifici es va ocupar fa una setmana i els membres del sindicat treballen per habilitar els habitatges de l’immoble.

El Francisco segueix sense cap indemnització

El Sindicat ha fet aquesta acció per denunciar que el Francisco no ha estat reallotjat ni indemnitzat, tot i que un jutjat va declarar nul el desnonament. La propietat de l’immoble, UPL Gràcia, SL, es va negar a retornar els baixos al Francisco perquè hi pogués viure, ja que va al·legar que no era habitable. Un any i quatre mesos després, la víctima no ha rebut cap indemnització i viu a Madrid a casa de familiars.

Els veïns organitzats fa temps que alerten que els barris de la Salut i Vallcarca estan en un procés de gentrificació i que s’estan expulsant famílies del barri per fer-hi negoci immobiliari. En el cas del Francisco, l’home era l’últim veí que quedava a l’edifici, on vivia des de feia 45 anys amb un contracte de renda antiga.