Són els mateixos actors que el 2006 van signar un protocol d'actuació davant d'abusos a infants: sis departaments del govern, encapçalats per Ensenyament, a més de la Fiscalia, el Tribunal Superior de Justícia i la Delegació del Govern espanyol. La descoordinació entre la majoria d'aquests és una de les causes que ha assenyalat el síndic de greuges per explicar què ha fallat en el cas dels Maristes. I en concret per què no s'ha actuat fins ara contra el presumpte abusador si el 2011 ja es tenia coneixement d'una primera denúncia. Per Rafael Ribó, el problema no va ser del protocol, sinó de qui l'havia d'activar. Rafael Ribó, Síndic de Greuges "Ha fallat estrepitosament, no es va activar." I en primer lloc, el síndic assenyala els Maristes perquè, tot i denunciar el cas a la Fiscalia, no ho van fer en canvi davant d'Ensenyament ni de la Direcció General d'Atenció a la Infància. "L'escola va ocultar primer a les autoritats responsabilitzades i en segon lloc a la pròpia comunitat educativa, el problema amb el qual s'havien trobat." Ribó, però, ha responsabilitzat també diferents departaments del govern que el cas no arribés mai en coneixement de la Direcció General d'Atenció a la Infància, la DGAIA. Per començar, ha assenyalat els deures que tenia el Departament d'Ensenyament. "No va fer suficient difusió, formació i obligatorietat dels protocols, i molt en concret d'aquest." El Síndic no entén que els Mossos d'Esquadra no informessin a la DGAIA i als altres departaments del mateix Govern dels esdeveniments dels quals eren coneixedors. També va ser "insuficient" pel síndic l'actuació de la Fiscalia, que va arxivar el cas per manca de denúncia. Per tot plegat, Ribó reclama més formació sobre protocols als professionals i també a l'alumnat per prevenir nous casos. I ha demanat també que es posi en marxa el servei d'atenció a infants víctimes d'abusos que ja estava previst en una llei de 2010. Stand up: "Tot i que el Síndic no té capacitat sancionadora, sí que ha exigit a les institucions implicades respostes als interrogants que ha generat la seva actuació en aquest cas. Per això les ha tornat a convocar a una reunió d'aquí a un mes, al mateix temps que manté obert la investigació d'ofici. Us ho ha explicat des de la seu del Síndic de Greuges Francis Manzano."

A causa de l’increment de denúncies de presumptes abusos sexuals al col·legi Maristes de Sants – les Corts, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha convocat una reunió aquest dimarts per determinar si el protocol d’actuació davant d’aquesta situació és l’adequat i si, en aquest cas, es va arribar a aplicar.

Després d’estudiar-lo, el síndic considera que el protocol és l’adequat, però que en va fallar de manera estrepitosa l’aplicació, ja que no es va arribar a activar mai. Segons Ribó, el problema rau en una manca de coordinació i de comunicació entre l’escola i la resta d’actors implicats. En aquest sentit, considera inaudit que la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) no n’hagués rebut cap informació.

El síndic atribueix gran part de la culpa al mateix centre educatiu perquè “l’escola va ocultar el problema, en primer lloc, a les autoritats responsables i, en segon lloc, a la comunitat educativa”.

De la mateixa manera, el síndic titlla d’insuficient el paper de la Fiscalia i dels Mossos d’Esquadra davant la denúncia que va quedar arxivada el 2011 contra el professor de gimnàstica acomiadat. Ribó també ha demanat que s’activi el centre d’atenció a infants víctimes d’abusos sexuals, plantejat a la Llei 14/2010.

A la trobada d’aquest dimarts per revisar el protocol d’actuacions en casos d’abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors aprovat el 2006, hi han assistit representants de sis conselleries, de la Delegació del Govern espanyol, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de la Fiscalia Superior de Catalunya.