El síndic de greuges de Catalunya ha conclòs que l’adolescent que es va suïcidar al maig, alumna de l’Escola Pare Manyanet Sant Andreu, potser necessitava ajuda d’algun equipament públic d’atenció però que el centre no ho va saber detectar. Segons ha apuntat l’advocada de la família i especialista en dret penal, Carla Vall i Duran, aquest “és un dels errors del protocol ‘antibullying’ que es poden haver comès”.

A l’informe, el síndic, Rafael Ribó, considera que cal revisar el procés d’actuació del Manyanet, la comunicació que el centre va mantenir amb la família, i que ha de millorar les mesures per detectar casos d’assetjament: “Davant de tots aquests dubtes, el síndic parla de millorar també la comunicació entre institucions perquè hi hauria d’haver hagut altres àmbits treballant-hi i això no es va produir”, ha detallat l’advocada. Precisament, dimecres es van donar a conèixer les conclusions de l’expedient encarregat pel Departament d’Educació. L’informe conclou que no hi ha indicis d’assetjament escolar en aquest cas tot i que s’ha pactat un nou protocol amb l’escola.

En el procés penal, nosaltres no només parlem de ‘bullying’ entre adolescents o infants, sinó també de la relació dels infants amb els adults” ”
Carla Vall i Duran, advocada de la família i especialista en dret penal

Mig any d’investigació policial

La investigació policial del cas continua després de sis mesos i encara té un llarg recorregut a fer. Sobre el misteriós correu que es va trobar a la bústia de la jove amb la paraula “mort”, Vall i Duran ha dit que s’està investigant, però que el cas és delicat i no ha volgut revelar-ne més detalls.

Més enllà del suïcidi, la família també demana investigar les relacions dels docents amb els estudiants, perquè asseguren que alguns van tenir actituds que fomentaven l’assetjament quan la seva filla era petita: “Necessitem tenir totes les qüestions clares i aïllades de tot l’escenari mediàtic. És un centre on han passat moltes coses en el darrer any”, diu l’advocada sobre el cas que també va esquitxar el centre a principis d’any per un capellà que tenia pornografia infantil a l’ordinador.