El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, insta el Parlament a crear una comissió d’investigació sobre els abusos comesos per l’Església catòlica i que ja han prescrit. Aquesta és una de les recomanacions que es desprenen de l’informe sobre aquesta qüestió elaborat per l’organisme.

L’informe és el resultat d’una comissió creada en el marc del síndic que ha comptat amb el testimoni de diverses víctimes i que s’ha centrat en la reparació i en la prevenció de casos. Tot i això, en una nota remarquen que “no hi ha una correspondència entre el nombre de víctimes que s’han adreçat a la comissió i el nombre real de casos”. En aquest sentit, afirmen que “de la documentació estudiada se’n desprenen indicis d’un nombre de víctimes molt més elevat que ha estat impossible de determinar”.

Infants i adolescents d’entre cinc i 17 anys

La majoria de casos estudiats pel síndic corresponen a homes que, en el moment dels fets, tenien entre cinc i 17 anys. Els abusos recollits, gairebé tots reiterats durant anys, van tenir lloc a les dècades dels 60 i els 70, tot i que també hi ha tres casos posteriors, dels anys 90. Segons l’informe del síndic, “les persones entrevistades coincideixen a afirmar que els abusos sexuals eren una pràctica habitual en el context que exposaven i que afectaven molts altres nois o noies”.

Segons el relat de les víctimes, tenien lloc en excursions i campaments, en espais de la institució o fins i tot en pisos dels abusadors, que tenien una “relació de confiança” amb les famílies dels infants i adolescents. Tot plegat ha tingut conseqüències psicològiques i físiques per a les víctimes, entre les quals símptomes depressius o d’ansietat o problemes en les relacions sexuals.

Demanen una reparació

Els testimonis entrevistats pel síndic de greuges demanen una reparació, que en la majoria dels casos inclou la investigació, el reconeixement i la disculpa per part de la institució, a més de la no repetició dels fets i l’atenció a les víctimes. La resposta de les congregacions religioses afectades, segons el síndic, ha estat diversa. Tot i això, l’organisme posa de manifest que, en general, “no han mostrat una actitud proactiva per conèixer ni investigar altres casos” i que, a més, “tampoc no s’ha mostrat una disposició a establir vies de reparació”.

L’informe també fa palès que, actualment, les institucions disposen de procediments per prevenir els abusos. Tot i això, remarquen que en alguns casos s’han detectat deficiències que insten a corregir.

Recomanacions

Després d’aquesta anàlisi, el síndic de greuges ha emès una llista de set recomanacions dirigides sobretot a congregacions però també a les administracions, entre les quals reclama a les institucions religioses la reparació a les víctimes encara que els fets hagin prescrit per llei i també que es promoguin investigacions i se n’informi de manera transparent, a més d’instar-los a elaborar i corregir els protocols de prevenció i intervenció. A les institucions públiques, a més de la comissió parlamentària, els demana responsabilitat per “garantir la protecció dels infants en tots els espais de vida”, especialment en els casos d’institucions concertades.