Unes 200 persones, entre figurants i cossos de seguretat i d’emergències, han participat aquest dijous a la matinada en el simulacre d’un accident entre un tramvia i un cotxe a prop de la plaça de les Glòries. La situació simulada ha estat la d’un xoc frontal d’un vehicle contra un comboi del Trambesòs al túnel que hi ha a prop de la parada de Can Jaumeandreu, amb una cinquantena de ferits de diversa consideració. De fet, l’objectiu del simulacre era posar a prova la resposta dels diferents cossos de seguretat i d’emergències davant d’un sinistre amb múltiples víctimes.

Les víctimes: estudiants d’infermeria i personal de TRAM
Tot ha començat amb una trucada al 112 minuts després de les dues de la matinada. En l’accident, hi participen un centenar de figurants que simulen ser els passatgers. Són estudiants de l’Escola Superior d’Infermeria Hospital del Mar i personal de TRAM. Caracteritzats i maquillats per alumnes d’FP, i amb la roba esquinçada, alguns surten per si sols del tramvia, però d’altres fan de ferits i no es poden moure.
Els ocupants del vehicle també simulen estar en estat molt greu. A la zona hi arriben vuit dotacions dels Bombers de Barcelona i cinc de la Generalitat que s’han posat a treballar en el rescat, l’excarceració dels ferits i a sufocar un incendi simulat amb fum i guspires. Tot, mentre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana restringeixen la zona i la desallotgen.

Tres ferits crítics i cinc de greus
També el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) activa el protocol d’IMA, incident de múltiples afectats, i munta una àrea per atendre els ferits lleus al carrer, juntament amb un punt d’atenció psicosocial del CUESB. Hi participen 18 ambulàncies i 40 professionals que es fan càrrec de la situació. Hi ha tres persones crítiques, cinc de greus, tres de menys greus i 40 de lleus. Una vegada controlat l’incendi i evacuats tots els ferits la Guàrdia Urbana es fa càrrec de la investigació.

L’experiència ha servit per posar a prova el pla d’autoprotecció (PAU) del TRAM, que Protecció Civil va homologar el 2023. A partir d’aquí, es poden identificar les fortaleses i les febleses de la resposta i veure quines millores es poden incorporar.
“Mirem de treure’n el màxim profit per modificar després els procediments i plans de què disposem per respondre de la forma més eficient possible a una emergència real“, explica Xavier Masramon, tècnic de Protecció Civil.

Foto: Laura Fíguls (ACN)
