(ACN) El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha alertat aquest dilluns que la situació a Catalunya pel que fa a la pandèmia de la covid-19 és “dramàtica” i ha considerat “perfectament lògic” aplicar noves mesures de control de la transmissió per intentar atacar l’expansió del virus, que afecta principalment, però no en exclusiva, els grups de persones no vacunades.

El director del CCAES ha subratllat que el que passa a Catalunya ve “de fa setmanes”, amb “concentració de gent de molts llocs de manera irregular”, cosa que ha comportat “cadenes de transmissió importants”. I tot i admetre que la situació “no és la mateixa” que en onades anteriors, també ha advertit que “hi segueix havent riscos”.

Preocupació pels esdeveniments multitudinaris

Simón també s’ha mostrat preocupat per la celebració d’esdeveniments culturals multitudinaris com els que hi ha hagut els darrers dies a Catalunya, tot i que no n’ha esmentat cap de concret. Ha advertit que les proves prèvies que s’havien fet en condicions “gairebé artificials” són després molt difícils de replicar a la vida real.

Alhora ha considerat que es tracta d’activitats multitudinàries en què és més fàcil “no observar” les mesures de control ja conegudes, com la distància de seguretat o l’ús de la mascareta. A més, ha recordat que les proves ràpides “no són del tot efectives” i que el seguiment de les persones positives “no és fàcil”. Per tot plegat ha considerat que “probablement hi ha menys casos que si no s’haguessin fet les proves, però no vol dir que no n’hi hagi”.

Per tot plegat ha considerat que és lògic que les comunitats autònomes vulguin aplicar ara mesures de control de la transmissió —evitant específicament la paraula “restricció”— i ha convidat a “complir-les bé”.