A Catalunya hi ha 33.000 infectats amb el virus de la sida, i només durant l'any passat se'n van detectar 716 nous casos, la meitat dels quals es van diagnosticar tard. Això succeeix especialment entre les persones majors de 50 anys i en els homes heterosexuals, un sector de la població poc sensibilitzat a fer-se aquestes proves. De fet, experts alerten que un de cada quatre infectats que hi ha al país no ho sap. La majoria de les persones a qui se'ls va detectar el virus l'any passat eren homes, menors de 30 anys i homosexuals. Des que va aparèixer el primer cas de sida l'any 1981 s'han fet passos de gegant en la investigació i el tractament de la malaltia. La sida ha deixat de considerar-se mortal per ser crònica, i una prova d'això és que en els últims 15 anys la taxa de mortalitat ha baixat un 92 per cent. Però tot i aquesta dada, el nombre de nous infectats no ha disminuït en els últims anys. Mentrestant, la recerca per aconseguir una vacuna contra aquest virus, segons els investigadors, cada dia és més a prop. Se n'estan desenvolupant més de 100, però només 10 s'han provat en humans. Des dels inicis de la malaltia 17.000 persones han mort a Catalunya per causes vinculades a la infecció i prop de 30 milions de persones a tot el món.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya vol reforçar el diagnòstic de la sida als centres d’atenció primària per aconseguir una reducció de 700 contagis a l’any. Per això, s’ha iniciat una prova pilot en què els metges recomanen a pacients amb malalties eventualment associades a la sida que es facin la prova de detecció.
De fet, els metges de família estan començant a rebre informació per saber identificar quins pacients haurien de fer-se la prova de la sida. El col·lectiu en el qual es detecten més positius és el dels homosexuals, però alhora també és el més sensibilitzat a l’hora de fer-se les proves. Dels 716 casos que es van detectar l’any passat a Catalunya, la meitat eren homes de menys de 29 anys que tenien relacions sexuals amb altres homes.
La vacuna, cada cop més a prop
L’altre front de lluita contra la sida és la recerca per trobar una vacuna efectiva contra el VIH. Sembla que els investigadors estan cada vegada més a prop, però per continuar avançant necessiten més aportacions econòmiques de governs i patrocinadors privats.
És el cas de l’Hivacat, consorci públic-privat codirigit per Bonaventura Clotet i Josep Maria Gatell que ha aconseguit un finançament de la Unió Europea de sis milions d’euros per tres anys. Fins ara l’Hivacat ha provat una vacuna en humans que va aconseguir reduir un 90% la càrrega del virus encara que de manera temporal. Tot i així, els investigadors de tot el món han de seguir treballant per desenvolupar nous fàrmacs o per exemple medicaments per impedir la transmissió de la infecció mitjançant l’aplicació local de gels que n’evitin el contagi.