Les entitats que treballen en la lluita contra la sida estan en una situació límit. Per això, avui en comptes de fer la tradicional lectura del manifest, han llençat un crit d'alerta al govern català. Demanen un canvi radical en la dotació de recursos i que no es repeteixin situacions com les d'aquest 2013, en què quan falta un mes per acabar l'any encara no saben quines subvencions cobraran ni quan arribaran aquestes ajudes. Un fet que compromet i molt la supervivència d'aquestes entitats. Fins al punt que algunes han hagut de plegar. MONTSE PINEDA, presidenta del Comitè 1r de Desembre "Realment estem en una paradoxa molt important, d'una banda, estem celebrant que hi hagut un acord a nivell parlamentari, un acord que a nivell europeu és el primer, i segurament arreu del món, però d'altra banda ens trobem en un moment en què les entitats estem ofegades. Hem resistit sobreviscut el 2013, però això no pot tornar a passar el 2014 perquè ja hi ha entitats que han tancat o que tancaran el 31 de desembre." Un missatge crític que han fet arribar al conseller de Salut. Per invertir la situació, Boi Ruiz s'ha compromès a crear una partida pressupostària específicia contra la sida. Uns diners que arribaran directament a les entitats, que passaran a ser prestadores de serveis de la Generalitat. BOI RUIZ, conseller de Salut "El primer compromís que hem d'agafar aquí i que agafo és que el 2014 hi hagi un únic pressupost singular de la Generalitat per la lluita contra la sida." La plaça de Sant Jaume ha estat l'epicentre dels actes institucionals i també d'un seguit d'activitats per conscienciar de la importància de la prevenció. Una jornada que ha presidit des dels balcons de banda i banda de la plaça el Tapís Memorial de la Sida, que enguany celebra el vintè aniversari.
A les 10 h al Palau de la Generalitat ha començat l’acte institucional del 32è Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que des de fa 26 anys es commemora oficialment a Catalunya. Les impulsores són les 25 entitats de lluita contra la sida que formen el Comitè 1r de Desembre, que enguany han aprofitat la intervenció en aquest acte per denunciar que la manca de subvencions i les retallades les estan deixant sense pressupost per tirar endavant. De fet, asseguren que molts projectes estan al límit i que, si l’administració no compleix els compromisos, cada cop seran més les que es veuran obligades a tancar.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, els ha respost amb l’anunci que el pressupost de la Generalitat a partir de 2014 inclourà una partida específica per a la lluita contra la sida, dins del Pla interdepartamental de salut pública. Segons Ruiz, les entitats podran rebre aquests diners no com a subvenció a la seva acció social, sinó com a proveïdors d’uns serveis que el govern català assumeix com a propis i que, per tant, ha de finançar. Els convenis seran plurianuals i l’aportació de la Generalitat a les ONG de lluita contra la sida deixarà de ser una subvenció per convertir-se en finançament regular com el de les residències de gent gran o els serveis sanitaris de gestió privada.
Estands a la plaça de Sant Jaume
Després dels actes oficials, la plaça de Sant Jaume aplega un seguit d’activitats per conscienciar la població de la importància de la prevenció en la lluita contra la sida i aportar informació a tots els ciutadans. Durant el matí, hi ha hagut estands amb material divulgatiu i activitats lúdiques per a infants. A les 11 h ha sortit de l’Arc de Triomf una cercavila sobre bicicletes i patins organitzat pel club Panteres Grogues. Després de recórrer els carrers de Ciutat Vella, ha arribat també a la plaça de Sant Jaume.
A les 13 h s’hi havia de fer la lectura pública del manifest unitari del Comitè 1r de Desembre, però els representants de les ONG han decidit que, en lloc d’aquest acte ja tradicional, el que llegirien és la seva carta de protesta perquè no reben les subvencions de la Generalitat. La convocatòria de 2013 a què es poden acollir ha sortit fa tot just un parell de setmanes, cosa que els ha obligat a treballar tot l’any sense saber si les seves activitats serien subvencionades i a demanar crèdits als bans per poder seguir funcionant. Les entitats que no n’han pogut obtenir han tancat i algunes més ho faran a finals d’any.
El manifest d’enguany
Cada any, el Comitè 1r de Desembre elabora un manifest commemoratiu i alhora reivindicatiu de les accions que cal emprendre per fer front a la malaltia. Enguany volen transmetre quatre missatges: la defensa dels drets humans de les persones que viuen amb el VIH, en contra de l’estigma i la discriminació que pateixen; la necessitat d’un Acord Nacional per la prevenció del VIH, ja signat per tots els grups polítics del Parlament de Catalunya i que aviat serà oficialment aprovat i presentat; la denúncia de la manca de subvencions a les ONG i projectes de lluita contra la sida, que des de fa dos anys es veuen obligades a tancar programes i línies de treball que consideren imprescindibles, i la crida a la “moVIHlització” social per reduir les noves infeccions, i lluitar contra l’estigma i la discriminació. El Comitè 1r de Desembre, que amb altres 11 coordinadores forma a nivell estatal l’Aliança de Plataformes de Resposta al VIH, denuncia que la manca d’accions de prevenció ha portat a un increment del 12% de nous casos al conjunt d’Espanya. A Catalunya, es comença a treballar en el nou Pla d’acció enfront del VIH/sida, però temen que l’Agència Catalana de Salut Pública no tingui prou recursos per tirar-lo endavant.
Un dels serveis més importants que presten les entitats de lluita contra la sida és la prova ràpida del VIH, una eina molt útil per aconseguir diagnòstics precoços i evitar la propagació del virus. La prova, confidencial i gratuïta, també serveix a les entitats per oferir assessorament i consells personalitzats a cadascuna de les persones que se la fa. Aquesta setmana, les entitats han participat a la Setmana Europea del Test VIH, muntant estands informatius i projectant el vídeo ‘La prova del VIH: en parlem?’.
El dia del llaç vermell
Avui, la manera de mostrar el compromís personal de lluita contra la sida i de solidaritat amb les persones que viuen amb el VIH és posar-se un llaç vermell. Aquest símbol va ser creat el 1991 pel grup novaiorquès de Visual AIDS. El dissenyador Frank Moore es va inspirar en el llaç groc dels veterans nord-americans de la guerra del Golf. El va tenyir de vermell per simbolitzar “la sang i la idea de la passió, no només la ràbia, sinó també l’amor”.
L’actor Jeremy Irons va ser el primer a mostrar públicament aquest llaç vermell, durant la cerimònia de lliurament dels Premis Tony de 1991. El 1996, el Programa Mundial de Nacions Unides sobre VIH/sida ho va convertir en el seu logotip oficial i, des de llavors, tota la societat civil ho ha anat incorporant com a expressió de solidaritat i lluita contra el VIH. L’associació Sida Studi ha elaborat un monogràfic amb les imatges de més de 300 versions del llaç vermell: n’hi ha que el converteixen en un arbre o en una part del cos, també que el fusionen amb altres símbols o el representen amb diferents tecnologies.