Tradicionalment, la comunitat ucraïnesa celebra la Setmana Santa amb un gran banquet i amb la decoració dels ous de Pasqua. Enguany, però, aquestes dates són agredolces. Un diumenge més desenes de persones han sortit al carrer per demanar la pau a Ucraïna. Han estat unes 200 persones que han participat aquest diumenge al migdia en la marxa ‘PAZcua per a Ucraïna’.

La protesta ha començat a les 12 del migdia a la plaça de Catalunya i s’ha desplaçat fins a la Parròquia de Santa Mònicauna de les primeres a recollir material per a Ucraïna — on ha finalitzat amb uns càntics.

La Setmana Santa ortodoxa: del 16 al 23 d’abril

Actualment, la religió ortodoxa és majoritària a Ucraïna. La Setmana Santa de 2022 de l’Església Catòlica Apostòlica Ortodoxa ha començat aquest 16 d’abril, amb el dissabte de Resurrecció de Llàtzer, i finalitza el 23 d’abril, amb el Dissabte Sant, 23 d’abril.

Coincidint amb aquestes dates, la comunitat ucraïnesa explica que amb el context de guerra no ho poden celebrar igual: “Al final tens molta família allà, però intentes venir a l’església i celebrar-ho amb família, encara que sigui telemàticament”, explica l’activista Ostap Petruschaka. En aquest sentit, diu, que aquests dies també serveixen per recordar a totes les persones que han mort durant el conflicte.

L’ou de Pasqua, un símbol de vida i renaixença a Ucraïna

53 dies de guerra a Ucraïna

Quan se celebren 53 dies de l’atac rus contra Ucraïna, la comunitat ucraïnesa de la ciutat recorda que és important que no s’aturin les protestes contra la guerra. Demanen més armes per fer-hi front mentre no es posi punt final al conflicte. En aquest sentit, alguns participants han recordat que cal que s’embargui el gas i el petroli rus per ajudar a posar fi a la guerra.