L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han organitzat una concentració aquest dimecres a les 19.30 h a l’avinguda de la Catedral per denunciar els set mesos d’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La concentració ha comptat amb la intervenció d’algunes de les persones encausades pel procés independentista i amb la presència del president investit Quim Torra i altres representants polítics.

Les dues entitats sobiranistes han volgut convertir l’acte en una concentració transversal antirepressiva, i per això hi han convidat a participar també persones com Roger Español, que va perdre un ull l’1 d’octubre per l’impacte d’una pilota de goma de la policia espanyola, o Jordi Pesarrodona, l’home que va lluir un nas de pallasso al costat dels guàrdies civils que custodiaven la conselleria de Governació el 20 de setembre.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha celebrat la decisió de la justícia belga de rebutjar l’extradició de Comín, Serret i Puig , un fet que representa una “escletxa de llum” perquè puguin tornar a casa “els exiliats” i s’alliberin els empresonats. En aquest sentit, Paluzie ha assegurat que “avui celebrem la primera victòria judicial i política”, que demostrarà, ha dit, que la celebració del referèndum no és il·legal. La presidenta de l’ANC ha enviat un missatge als presos afirmant que “no ens aturarem fins que sigueu lliures”.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri ha agraït a la ciutadania que durant els set mesos de privació de llibertat dels Jordis “cada dia en algun lloc de Catalunya s’ha organitzat algun acte de suport als presos polítics”. Mauri ha qualificat la justícia espanyola de “vergonya” i en relació amb la decisió dels jutges belgues, s’ha preguntat “en quants idiomes caldrà que li expliquin a l’Estat espanyol que l’1 d’octubre no hi va haver rebel·lió, que no hi va haver violència?” i ha sentenciat amb la frase “som gent de pau.”

A l’acte hi ha assistit el president investit de la Generalitat, Quim Torra, que al final de l’acte ha respost als periodistes que està “molt feliç” que s’hagi denegat l’extradició dels tres polítics catalans a Brussel·les. Per part de Junts per Catalunya també hi han assistit els diputats Eduard Pujol, Aurora Madaula, Eusebi Campdepadrós, Salwa el Gharbi, Josep Costa i Narcís Clara. D’Esquerra Republicana, la representació l’ha encapçalada la portaveu nacional, Marta Vilalta, acompanyada dels diputats Ferran Civit, Magda Casamitjana i Eva Baró i la regidora d’Esquerra a l’Ajuntament de Barcelona Trini Capdevila.