El director dels Serveis Socials de l’Ajuntament, Jordi Sánchez, explica que els equips d’atenció a les famílies treballen en dos pols. D’una banda, al municipi de Digne-les-Bains s’hi ha habilitat un poliesportiu i un palau de congressos perquè els familiars de les víctimes que es deplacin fins als Alps hi puguin descansar. Allà també hi trobaran avituallament.
A 40 quilòmetres de distància, es troba la capella ardent que s’ha instal·lat a Seyne-les-Alps. Sánchez detalla que aquest espai està pensat perquè les famílies puguin dedicar un record als seus parents morts en l’accident ja que aquest és el punt més proper al lloc del sinistre. Això sí, assegura que els psicòlegs procuren que els familiars no hi passin més temps del compte.
Un cop al centre on s’atenen els parents de les víctimes, Jordi Sánchez explica que l’equip psicològic els acompanya i fomenta que s’expressin, “els fem veure que la tristor que senten és normal i que, malgrat això, han de continuar endavant”. Per això destaca la tasca de recomanar-los pautes de vida saludable, com descansar i menjar correctament, per refer-se de la situació.
L’arribada dels familiars al lloc dels fets
Jordi Sánchez ha recomanat a les persones properes a les víctimes de l’accident que es quedin a Catalunya ja que, tot i desplaçar-se als Alps, no podran accedir al punt on es va estavellar l’A320. Tot i això, considera “molt comprensible” que els familiars vulguin estar al més a prop possible d’on va tenir lloc el sinistre per obtenir més informació i poder recuperar els objectes personals dels seus éssers estimats.
Això sí, Sánchez considera que cal fer entendre a les famílies que l’orografia de la zona complicarà i alentirà les tasques de recerca i “es pot donar el cas que a curt o mitjà termini hagin de marxar sense les restes mortals de les víctimes“, que seran repatriades més tard.