Des de 1997 el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) realitza radiosondatges des del terrat de la Facultat de Física de la UB, però no va ser des de 1998 que es va establir el compromís de fer un radiosondatge diari, a les 12 hores solars. Des del maig de 1999 es duen a terme dos radiosondatges diaris, a les 0 i a les 12 hores solars, tal com es fa a la resta d’organismes meteorològics mundials. Des de 2003 les mesures es fan de forma automàtica i ara, gràcies al nou robot, Barcelona també forma part de la xarxa europea de radiosondatges, durant el termini dels propers quatre anys.

El radiosondatge serveix per mesurar diferents variables meteorològiques a diferents punts de l’atmosfera. Perquè això sigui possible es necessita un equipament específic i d’alta tecnologia, en què els elements principals són el globus, la radiosonda i l’estació receptora de les dades que registra la radiosonda, que és el lloc on s’instal·la l’instrumental meteorològic necessària per recollir les dades.

La caixa de la radiosonda va lligada al globus d’heli que facilita l’ascens a diferents nivells atmosfèrics per poder obtenir les dades de temperatura, pressió, humitat, direcció i velocitat del vent.

Quan s’allibera el globus, s’enlaira a una velocitat aproximada de 5 metres per segon. Durat petits intervals de temps pren mesures que es transmeten a l’estació receptora mitjançant senyals de ràdio. Generalment aquest globus arriba a una altitud d’entre 20 i 30 quilòmetres, en funció de les condicions meteorològiques que hi hagi. Aquest instrumental i el globus s’acaba perdent. La majoria de globus acabaven a l’interior del mar.

És important disposar d’una densa xarxa de radiosondatges, segons apunta el SMC, per tal de poder realitzar els típics mapes del temps anomenats mapes de situacions sinòptiques. Puig, també ha destacat que les dades estan disponibles a tothom al web del SMC.

El conseller ha destacat la importància de l’enlairament de globus sonda, dins de la xarxa europea de radiosondatges, com una de les mesures d’estat necessàries. També ha destacat que ha estat Meteofrance, el servei meteorològic francès, qui ha hagut de fer les mesures pertinents perquè aquest projecte fos possible, ja que des de l’administració estatal s’hi han posat moltes dificultats.

A l’acte d’estrena del nou robot sonda hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, juntament amb el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; i el degà de la Facultat de Física de la UB, Atilà Herms.