La sentència recorda que el condemnat, Alejandro Cuartero, va mantenir una relació sentimental durant anys amb Mónica Claveguera fins que es va produir la ruptura, el juny de 2011. Aleshores, la noia va anar-se’n a viure a casa dels seus pares, on residia també una neboda. Cuartero no acceptava, però, la decisió d’ella de deixar-lo i va estar-la sotmetent de manera habitual, la seguia, revisava les seves factures telefòniques i va instal·lar un dispositiu GPS al cotxe per controlar els moviments que feia. També li enviava missatges “de to amenaçant”. Aquesta conducta va provocar, diu el text, “una pressió psicològica continua” en la jove.

El dia 27 de gener de 2012 al matí l’inculpat va accedir a l’habitatge del número 287 del carrer de Sardenya quan els pares de Claveguera i una néta d’ells hi eren. Amb el propòsit de matar-los “o assumint que l’acció podria produir un resultat mortal”, va colpejar “reiteradament” amb un martell les tres persones. Va ser tot plegat tan inesperat que cap dels tres no va poder defensar-se. El jurat va entendre que els fets havien anat així i que hi havia proves eloqüents, com ara les restes d’ADN d’una de les víctimes, que es van trobar en les ulleres graduades de Cuartero, així com la presència d’hemoglobina de la menor assassinada en el cordonet amb què l’acusat se les aguantava. No es va considerar de pes l’argument esgrimit per ell que havia estat el seu gos qui l’havia tacat de sang. Una versió “inversemblant”, segons el tribunal.

Alejandro Cuartero ha estat també condemnat a indemnitzar la seva exparella i els familiars de les víctimes amb 220.000 euros.