Guàrdia Urbana
Foto: Edu Bayer

Per primera vegada la justícia espanyola ha reconegut el dret d’un treballador a gaudir del permís parental retribuït, tal com estableix una directiva europea del 2019. El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Barcelona ha dictat una sentència pionera sobre aquest permís de vuit setmanes per tenir cura d’un fill menor de vuit anys.

La sentència afecta un treballador de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un agent de la Guàrdia Urbana que va demanar un permís parental retribuït per al seu fill menor de vuit anys i el va gaudir entre l’octubre i el desembre del 2023. Inicialment, el consistori va considerar el permís com a retribuït, però després el va declarar com a no retribuït. Això va generar una reclamació judicial per part del treballador, a qui ha defensat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF).

La sentència reconeix el caràcter vinculant de la normativa europea, que considera que “són incondicionals, prou clara i precisa, i atribueix drets als particulars”. També recrimina que “l’Estat espanyol no ha transposat la directiva abans del termini corresponent”. A més, la jutgessa estableix que l’Ajuntament de Barcelona haurà d’abonar al policia els 4.000 € que li pertoquen pels dies no remunerats.

El Govern espanyol, expedientat per la Comissió Europea

El Govern espanyol va crear aquest permís parental el juny del 2023 però en va evitar el caràcter retribuït. Durant aquest temps la Comissió Europea ha obert dos expedients al Govern per infracció per no incloure la retribució, tal com marca la directiva de la UE. Tot i això, l’executiu encara no l’ha inclosa en el permís.

Més reclamacions per crear jurisprudència

El CSIF celebra aquesta sentència encara que sigui en primera instància perquè considera que promourà reclamacions similars en altres àmbits de les administracions públiques. D’aquesta manera, la justícia crearà jurisprudència sobre aquesta qüestió. El sindicat, però, també afegeix que ha de ser el Govern espanyol el que, “sense més demora”, adopti la normativa europea amb caràcter retribuït.

Comparteix a: