Segons les últimes xifres de les persones que viuen al carrer s’ha detectat un increment de l’atenció als joves menors de 25 anys. Per exemple, el 6 d’abril del 2018, als tres centres de primera acollida de la ciutat, hi havia 30 joves d’entre 18 i 21 anys. D’aquests, 11 havien estat tutelats per l’Administració en alguna altra comunitat autònoma de l’estat fins als 18 anys. Únicament quatre persones van dir que havien residit a Barcelona abans d’arribar al centre. Ja fa un temps que el govern municipal va alertar que els serveis socials d’altres ajuntaments enviaven a Barcelona persones sense recursos. Una altra xifra alarmant és que un 15 % dels qui dormen al carrer estan treballant, però no poden pagar-se ni tan sols una habitació pels lloguers alts. També s’ha constatat un increment de les dones que dormen al carrer.
Les dades de l’Ajuntament són les més rigoroses i precises de l’estat, ha explicat el coordinador del Pla de lluita contra el sensellarisme, Albert Sales. Sales ha descrit també la nova situació dels assentaments a la ciutat, que “han passat a ser molts més, més petits i dispersos”, amb dinàmiques diferents i, per tant, més complexos d’abordar.
Més recursos per a la lluita contra el sensellarisme
La tinència de Drets Socials ha explicat que la política que segueix el consistori no és d’ampliar el nombre de places de primera acollida, sinó de millorar la qualitat d’atenció del seguiment de les persones sense llar, una política consensuada amb les entitats que, tot i l’increment d’un 46 % del pressupost en aquesta matèria en els darrers quatre anys, ha fet que s’atengui el mateix nombre de persones, 3.300, però durant més temps, una mitjana de 140 dies.
Una de les alertes que la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha posat sobre la taula és el temps de recuperació d’una persona per recuperar la seva vida de manera autònoma, que ha augmentat. Recorden que amb els sous actuals i els preus per llogar una habitació, i fins i tot només amb les prestacions que poden rebre, que no s’han apujat en els darrers set anys, el temps d’atenció a les persones s’allarga.
Crida per aconseguir voluntaris
La XAPSLL ha organitzat un recompte de persones sense llar a Barcelona. Serà la nit del 16 al 17 de maig. Per fer-ho possible es necessiten un miler de voluntaris que pentinaran els carrers i servirà per tenir una xifra més real i a la vegada fer una radiografia de les persones que dormen al carrer. Ara hi ha 700 voluntaris inscrits i encara en falten 300. L’any passat es van comptar fins a 1.026 persones que dormien al carrer. El districte que més sensesostre tenia en aquells moments era Ciutat Vella, amb 271, seguit de l’Eixample amb 210 i Sants-Montjuïc amb 188.