Un grup de senglars es disputen les restes de menjar que espigolen d’un contenidor de Vallvidrera. La imatge i el so d’aquesta escena criden l’atenció, tot i que és el pa de cada dia dels veïns. “El tema de conversa principal entre la gent de Vallvidrera comencen a ser les males experiències amb els senglars“, explica Joan Ferran, que viu al barri.

“Al principi era curiós, però s’ha anat repetint al llarg de l’estiu, i passa als vespres, quan la gent està per allà caminant, amb els nens, els gossos… Pot baixar una moto per la carretera i que de cop se li creuin 15 o 20 senglars. I això és perillós“, conclou Ferran.

Els veïns ja els tenen la mida presa. Expliquen que cada vespre els animals baixen a la plaça de Vallvidrera al voltant de les nou, després se’n van una estona i tornen a venir. Més enllà de l’anècdota, la presència de senglars suposa alguns inconvenients per als veïns, perquè treuen la brossa dels contenidors i les papereres i deixen els carrers plens de deixalles.

La població de senglars ha augmentat

Els veïns de Vallvidrera expliquen que han notat un increment dels senglars des de la primavera i també que cada vegada tenen menys por i són més agressius per aconseguir menjar. El Consorci del Parc Natural de Collserola admet que la població de senglars a la serra de Collserola triplica la que seria ideal per al seu equilibri i per això les incidències han augmentat. Calculen que al parc hi ha actualment entre 1.200 i 1.500 senglars i per estar equilibrat n’hi hauria d’haver uns 400. L’Ajuntament de Barcelona, encarregat de controlar la població al municipi, ha anunciat que farà més captures.

Una família de senglars menjant-se les escombraries de la plaça de Vallvidrera

Per què veiem més senglars?

El contacte habitual entre senglars i visitants del parc ha fet que molts dels senglars hagin perdut la por a les persones. D’altra banda, la sequera d’aquest any ha contribuït que aquests mamífers trobin menys aliment al parc natural i baixin a buscar-lo als nuclis urbans. A més, cal tenir en compte que el confinament de l’any passat va fer que els caçadors fessin menys batudes que habitualment.

I finalment una altra raó a tenir en compte és el creuament de senglars amb porcs vietnamites. Des de la primavera del 2017 s’han detectat porcs híbrids a Collserola, és a dir, cries que són una barreja entre senglars autòctons i porcs vietnamites abandonats a Collserola pels seus propietaris. En tractar-se d’una espècie domèstica, el porc vietnamita té més capacitat reproductora, i això ha fet que tinguin cadellades encara majors, de sis o set garrins.