Un grup de senglars es disputen les restes de menjar que espigolen d’un contenidor de Vallvidrera. La imatge i el so d’aquesta escena criden l’atenció, tot i que és el pa de cada dia dels veïns. “El tema de conversa principal entre la gent de Vallvidrera comencen a ser les males experiències amb els senglars“, explica Joan Ferran, que viu al barri.
“Al principi era curiós, però s’ha anat repetint al llarg de l’estiu, i passa als vespres, quan la gent està per allà caminant, amb els nens, els gossos… Pot baixar una moto per la carretera i que de cop se li creuin 15 o 20 senglars. I això és perillós“, conclou Ferran.
Els veïns ja els tenen la mida presa. Expliquen que cada vespre els animals baixen a la plaça de Vallvidrera al voltant de les nou, després se’n van una estona i tornen a venir. Més enllà de l’anècdota, la presència de senglars suposa alguns inconvenients per als veïns, perquè treuen la brossa dels contenidors i les papereres i deixen els carrers plens de deixalles.
La població de senglars ha augmentat
Els veïns de Vallvidrera expliquen que han notat un increment dels senglars des de la primavera i també que cada vegada tenen menys por i són més agressius per aconseguir menjar. El Consorci del Parc Natural de Collserola admet que la població de senglars a la serra de Collserola triplica la que seria ideal per al seu equilibri i per això les incidències han augmentat. Calculen que al parc hi ha actualment entre 1.200 i 1.500 senglars i per estar equilibrat n’hi hauria d’haver uns 400. L’Ajuntament de Barcelona, encarregat de controlar la població al municipi, ha anunciat que farà més captures.
Per què veiem més senglars?
El contacte habitual entre senglars i visitants del parc ha fet que molts dels senglars hagin perdut la por a les persones. D’altra banda, la sequera d’aquest any ha contribuït que aquests mamífers trobin menys aliment al parc natural i baixin a buscar-lo als nuclis urbans. A més, cal tenir en compte que el confinament de l’any passat va fer que els caçadors fessin menys batudes que habitualment.
I finalment una altra raó a tenir en compte és el creuament de senglars amb porcs vietnamites. Des de la primavera del 2017 s’han detectat porcs híbrids a Collserola, és a dir, cries que són una barreja entre senglars autòctons i porcs vietnamites abandonats a Collserola pels seus propietaris. En tractar-se d’una espècie domèstica, el porc vietnamita té més capacitat reproductora, i això ha fet que tinguin cadellades encara majors, de sis o set garrins.