Un a un, els alumnes han anat entrant a l'aula per enfrontar-se a les proves d'accés a la universitat. El primer examen ha estat el de llengua i literatura castellanes, que, entre d'altres, ha inclòs textos d'Isabel Allende i 'La Celestina'. ¤W0 50 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l ZHIHAHI estudiant 00:16 ZHIHAHI, estudiant "Me lo esperaba bastante más difícil pero esta vez me ha ido bastante bien." Després de l'examen, una petita pausa per comentar la prova, especialment important per als alumnes que vulguin estudiar magisteri. I és que, aquest any, hauran de treure com a mínim un 5 en les proves de castellà i català. ORIOL CASTELLS, estudiant "Són gent que s'han de dedicar a l'ensenyament, o sigui que em sembla bé que dominin les dues llengües." JOANA BREGOLAT, estudiant "Tu no li pots exigir a un alumne que tregui un 5 en una matèria o que sàpiga parlar un idioma si el teu professor no és capaç de fer-ho." Aquest requisit per als alumnes de magisteri no és l'única novetat de la selectivitat d'aquest any. També s'han revisat tots els protocols per evitar el que va passar l'any passat, quan algunes errades en els enunciats van obligar a repetir la prova de matemàtiques.

Un total de 31.025 estudiants de tot Catalunya es juguen el futur professional a la selectivitat, que arrenca aquest dimecres i acabarà divendres. L’estrena ha estat aquest dimecres amb l’examen de llengua castellana, en què els alumnes han pogut triar entre un text de ‘La casa dels esperits’, d’Isabel Allende, i del clàssic ‘La Celestina’. A banda de sintetitzar un fragment d’alguna de les novel·les, se’ls ha demanat que realitzin diversos exercicis de gramàtica i que redactin un text sobre els neologismes en el món de la ciència.

Pel que fa a la prova de català, un fragment de ‘Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen’, de Montserrat Roig, un altre d’Albert Masó, així com un text científic, han centrat la prova. En l’examen de llengua catalana s’han demanat exercicis similars als de la prova anterior i, tot i que els estudiants estaven visiblement nerviosos, la majoria han considerat que les proves no eren excessivament difícils.

Una de les novetats d’aquest any és que els estudiants que aspirin a estudiar el grau de magisteri, hauran d’aprovar amb una nota mínima d’un 5 els dos exàmens de llengua que s’han fet aquest matí. Els rectors de les universitats catalanes van aprovar aquesta mesura amb l’objectiu de millorar la qualitat dels docents. De cara al curs que ve, els futurs mestres hauran de superar una prova a banda de la selectivitat per accedir als estudis universitaris. Més exigència per als futurs mestres i més eines per a l’alumnat que pateix algun trastorn d’aprenentatge com per exemple la dislèxia. Aquest 2014 hi ha un tribunal únic a Barcelona que acull 243 alumnes que en el batxillerat han seguit un pla individualitzat de cara a les proves.

La secretària d’Universitats de la Generalitat també ha explicat que s’han revisat els protocols d’actuació, redacció i producció dels exàmens, així com els processos de seguiment de les proves. El redactat de les proves ha hagut de superar fins a nou filtres per evitar problemes com el de l’any passat, en què un enunciat erroni en l’examen de matemàtiques aplicades va obligar a repetir la prova per primer cop en 23 anys. El 2013 el 95% dels alumnes van superar les proves de selectivitat amb una nota mitjana de 6,3.

Les proves es divideixen en dues fases. En la primera, obligatòria per a tothom, els alumnes hauran de demostrar els coneixements adquirits en llengua i literatura catalanes, llengua i literatura castellanes, llengua estrangera, història o història de la filosofia, a més d’una assignatura de modalitat. En la segona fase, que és voluntària, tant els estudiants que arriben de batxillerat com els de cicles formatius de grau superior es poden examinar de fins a tres matèries específiques. Els qui obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que val un 60%) i la qualificació que obtinguin a les PAU (40%) podran accedir a la universitat.