La presència policial s'ha fet ben visible a punts estratègics com l'Estació de Sants amb un increment dels efectius policials atents a qualsevol moviment o actitud sospitosa. El patrullatge de la policia i també dels agents de seguretat privada, s'ha fet més intens en moments com la sortida del TGV cap a París a primera hora de la tarda. Entre el passatge, força francesos que viatjaven a la capital, consternats per la tragèdia. "M'he assabentat de la notícia aquest matí a través d'un SMS dels meus fills. M'ha entrat el pànic perquè ens preguntem què ens hi trobarem, què passarà, com estarà la gent, amb quin estat de pànic estaran." "Tengo miedo de que las cosas empeoren. Vuelvo antes, porque tengo amigos en París y no puedo prestar atención al congreso porque tengo la cabeza allí." Vigilància també a l'andana, i fins i tot a l'interior d'aquest tren amb destinació París. Tres agents dels mossos han pujat a un dels combois, tot i que no es tracta d'una mesura de seguretat excepcional. El conseller d'Interior del Govern català en funcions Jordi Jané s'ha reunit avui amb els alts comandaments dels Mossos d'Esquadra i ha assegurat en una roda de premsa posterior, que els cossos policials catalans estan en alerta màxima. JORDI JANÉ, conseller d'Interior en funcions "Tots els dispositius policials saben que és molt probable que es produeixi un atac terrorista. Més del 20 per cent es dediquen a la lluita contra el terrorisme només els darrers dies hem fet 15 controls antiterroristes, tenim activats des de fa mesos 750 punts d'interés policial." Els mossos fan un control especial de zones sensibles les estacions de tren, però també aeroports, altres xarxes de transport, infraestructures i centres oficials. A la plaça de Sant Jaume, per exemple, també s'ha notat. La d'avui ha estat una jornada de reunions d'urgència dels màxims òrgans de seguretat espanyols i catalans. A Madrid s'ha reunit el Consell de Seguretat Nacional, presidit pel president Mariano Rajoy, i també la Comissió d'avaluació d'amenaça terrorista. Unes trobades en què s'ha decidit mantenir, tant a Catalunya com a Espanya, el nivell 4 sobre 5 d'alerta, que es va activar al gener passat després dels atemptats de 'Charlie Hebdo'.

Amb el nivell 4 d’alerta davant de possibles atemptats, ja són més del 20 % dels agents dels Mossos d’Esquadra els que estan dedicats a tasques de lluita antiterrorista. La policia catalana vigila de prop 750 punts que es consideren especialment sensibles, com ara estacions, aeroports, infraestructures crítiques, centres oficials o llocs amb afluència massiva de persones. Una vintena d’aquests punts corresponen a interessos francesos a Catalunya. Durant els darrers dies, els Mossos d’Esquadra han efectuat 15 controls específics.

Jané ha avisat que a partir d’ara n’hi haurà més, fet que pot provocar inconvenients als ciutadans, però ha demanat comprensió perquè “es fa pel bé de tots” i col·laboració ciutadana per aportar a través del telèfon 112 qualsevol informació que pugui resultar útil per a la lluita antiterrorista. Els Mossos d’Esquadra fan un control especial de zones sensibles les estacions de tren, xarxes de transport, aeroports, infraestructures i centres oficials.

El conseller d’Interior ha explicat que n’ha parlat amb el ministre Fernández Díaz i que els Mossos d’Esquadra estan en contacte amb els oficials d’enllaç de la Gendarmeria francesa. “Davant d’una situació d’amenaça que patim malauradament tots, hem d’estar coordinats al màxim”, ha dit. Els Mossos participen en els controls fronterers a la Vall d’Aran i el Pertús. També han activat diversos operatius de recerca d’informació, mitjançant el control de sospitosos a través de les xarxes.