Controlar les apnees del son al minut és possible. L’Hospital del Mar utilitza des de fa uns mesos un nou dispositiu que permet fer un seguiment telemàtic del pacient a casa. L’aparell envia dades en temps real que permeten als metges veure quan i com dorm, si respira correctament i quantes apnees pateix al llarg de la nit.

L’aparell és similar als models anteriors, una mascareta que ajuda a respirar millor el pacient mentre dorm. La novetat és que inclou un mòdem que envia dades al minut. Això permet a l’equip mèdic supervisar el pacient a distància i modificar el tractament sense que passi per consulta. Amb només un clic, els metges consulten com ha dormit i poden regular la pressió de l’aparell perquè respiri millor.

tractament apnea son hospital mar

Alertes en temps real

Com destaca el doctor Miquel Félez, coordinador de la Unitat del Son de l’Hospital del Mar, el dispositiu alerta de forma precoç quan hi ha un problema. Félez explica que destaca que fins ara havien d’esperar que el pacient anés a la consulta, mentre que ara un sistema d’alertes avisa directament l’equip mèdic, que pot ajustar el tractament al moment.

aparell per controlar apnea son Hospital Mar

Reduir a la meitat les visites presencials

Aquest seguiment telemàtic dels pacients permet que s’estalviïn entre un 40-50 % de les visites. “Ens podem plantejar fer un control a llarg termini del malalt a distància, un control que evita que el pacient hagi de venir a l’hospital”, explica Félez.

Actualment el 80 % dels pacients amb apnees del son de l’Hospital del Mar ja disposen d’aquesta mascareta telemàtica.

L’obesitat, un factor de risc

L’apnea del son es produeix quan el pacient deixa de respirar de forma repetida i durant breus períodes de temps durant la nit. El sobrepès i l’obesitat són els principals factors de risc, així com l’edat, ja que apareix sobretot a partir dels 50 anys.

Es calcula que a tot l’estat hi ha entre cinc i set milions de persones que pateixen apnees del son. És més freqüent en homes (amb una prevalença d’entre el 3 i el 7 %) que en dones (el 2 i el 5 %).

Si no es tracta adequadament i se’n fa un seguiment mèdic, aquesta patologia pot provocar complicacions de salut greus, com ara hipertensió, arrítmies, cardiopatia isquèmica o, en els casos més greus, accidents cerebrovasculars.