La vaga ha deixat imatges com aquesta. Aules completament buides en algunes escoles de la ciutat. Segons els sindicats moltes famílies s'han sumat a l'aturada i no han portat els fills a l'escola. Pel que fa al professorat xifren el seguiment en un 55%. Una dada que contrasta amb la de la Generalitat, molt menor: Segons el govern català només el 22,5% s'han adherit a la vaga. A les escoles bressol municipals, segons dades del consistori, el 40% dels educadors han secundat l'aturada i el 30% dels infants no han assistit als centres. Precisament, la Plataforma 0-3 ha encetat la jornada de protestes a primera hora del matí. Han volgut mostrar així el que passarà a les escoles bressol si continuen les retallades. Al migdia ha començat a avançar pels carrers del centre la marea groga. Amb nou ball de xifres: 100.000 persones segons els sindicats, i 10.000 segons la Guàrdia Urbana. En el punt de mira: les retallades i la reforma educativa del ministre Wert, la LOMCE. PERE FARRIOL, president de la FAPAES "És una llei que destrossa l'alumnat, el segrega per religió, per coneixements, per idioma, per immersió lingüística. És una llei que posa barreres que els alumnes puguin anar a la universitat." ELOI CORTÉS, secretari general d'AJEC "Volem que es treballi per garantir que tots els estudiants, independentment de l'origen econòmic, tinguin accés a la universitat i a l'ensenyament públic." MONTSE ROS, secretària general de la Federació d'Ensenyament de CCOO "Volem una llei per al segle XXI, per fer ciutadans lliures amb un futur pròsper, no mà d'obra barata." ROSA CAÑADELL, portaveu d'USTEC-STEs "Estem aquí tots contra les retallades, contra la nova llei del ministre Wert, i també a Catalunya contra la nova LEC, que té aspectes molt coincidents amb la LOMCE." Tret d'alguna pintada, la marxa ha transcorregut sense cap incident destacable fins a la plaça de Sant Jaume. Allà la marea groga s'ha disgregat.

Ball de xifres pel que fa al seguiment de l’aturada a centres d’infantil, primària, secundària i universitats. Mentre que els sindicats majoritaris (CCOO, UGT i USTEC-STEs) parlen d’un seguiment del 55% o més, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que l’aturada és del 18,93%. Rigau ha donat detalls del recompte fet per la Generalitat, i ha afirmat que el 15,51% del professorat de l’escola pública ha secundat la vaga i el 3,42% del personal de la concertada també ho ha fet. La consellera ha afirmat que les dades s’han actualitzat al migdia, després que més del 75% dels centres hagin comunicat el recompte a la Generalitat.

Passades les 12 del migdia, milers de persones han participat en la manifestació convocada al centre de la ciutat. Entre els participants hi ha hagut alumnes, personal docent i d’administració de diversos centres i també pares i mares, molts d’ells amb les samarretes de color groc, que s’han convertit en una icona de la lluita contra les retallades a l’escola. La protesta, que ha sortit de la plaça de la Universitat, ha avançat pel centre de Barcelona dividida en dos blocs: el dels sindicats, que han iniciat la protesta sense cap lema oficial, i una protesta alternativa que ha fet el recorregut fins  ala plaça de Sant Jaume amb el lema “Tot el poder per a les assemblees”. En aquesta segona convocatòria, que s’ha autoanomenat “bloc crític”, hi han participat sindicats d’estudiants, assemblees i altres col·lectius que durant la marxa també han aconseguit que s’hi sumin manifestants. La protesta ha transcorregut en un ambient festiu i sense incidents.

La majoria dels centres han plantejat aquesta jornada d’aturada com una forma de lluita entre els professionals, però els sindicats asseguren que el professorat té el suport de les famílies que, diuen, participaran en la manifestació d’aquest migdia. La FAPAC ha fet una crida a les associacions de pares i mares perquè mostrin el rebuig a les retallades de l’educació pública i a la “llei Wert” i participin en les protestes. La mateixa petició ha fet el sindicat FETE-UGT, que en un comunicat assegura que “la vaga s’ha estès a la pràctica totalitat dels centres educatius públics i posa èmfasi en l’adhesió als centres d’infantil” així com en la participació de pares i mares en la vaga.

Protesta de treballadors d’escoles bressol. Fotografia: Martí Renau

La portaveu del sindicat USTEC-STEs, Rosa Cañadell, també ha volgut destacar la implicació dels pares i mares en “la lluita en defensa del sistema educatiu”. En una entrevista al programa ‘La tertúlia’, de La Xarxa Ràdio, Cañadell ha pronosticat un seguiment desigual de l’aturada d’aquest dijous, “rondarà el 40%, però el que és clar és que no serà una jornada normal als centres”. Segons la portaveu d’USTEC-STEs, el que sí que hi haurà és una “participació massiva a la manifestació” d’aquest migdia. Cañadell ha criticat la LOMCE i ha dit que és una “llei retrògrada des de tots els punts de vista, que augmenta la privatització i que no assumeix cap compromís amb l’oferta de places públiques, ho deixa tot a mans del mercat”.