L’inici de la vacunació a les residències, la darrera setmana de desembre, es va considerar com el principi del final, un final que, amb la segona dosi del vaccí, s’acosta. Sobretot per a les persones que viuen en residències per a la gent gran.

76 residents de la residència Sanitas, al carrer de Provença, han rebut aquest divendres la segona dosi de la vacuna. Rosa Federer, una de les residents del centre, explica que té “ganes d’abraçar els fills” perquè des que va esclatar la pandèmia “tot és molt trist“.

Federer confessa que l’esgotament psicològic ha estat dur, i que ara “tenim moltes ganes que s’obrin les portes i sortir a fora”. Aquest sentiment és compartit amb Fernando Arquer, qui relata que “ara ja fa un any que no surto al carrer” perquè gaudeix d’autonomia personal, una circumstància que ha topat amb la pandèmia, i això es nota psicològicament“.

El cronòmetre, en marxa

Tot i haver rebut aquest divendres la segona dosi de la vacuna de Pfizer, la setantena de residents encara hauran d’esperar a sortir a l’exterior i començar a recuperar alguna part de la quotidianitat prèvia a la covid-19.

El protocol marca que calen 10 dies per aconseguir l’esperada immunitat, tot i que aquest temps podria augmentar pel retard en la distribució del tractament. Ho sap bé el personal sanitari que ha administrat les dosis, com Laura Visanzay, supervisora d’infermeria, que explica que “fa un any que esperem [la vacuna] i si no arribessin totes a temps, suposaria una decepció“.

Confiats en el calendari de vacunació

En residències com la Sanitas, que forma part del 80 % de centres que han rebut les dosis, han viscut amb preocupació i amb indignació la picaresca amb què determinats alts càrrecs de l’Administració s’han avançat a rebre la vacuna abans d’hora i han passat per davant de col·lectius més vulnerables com la gent gran, que eren prioritaris.

Així, la infermera de l’Hospital de Sant Pau Susanna Cruz concreta que “això és molt injust“. Explica que s’han començat a vacunar les persones grans per una qüestió de “vulnerabilitat” perquè, afegeix, “estan molt exposades [a la covid] i són les que tenen més risc“.

Aquesta circumstància, diu, és més greu “si pensem que les vacunes van molt comptades”.