La Llei de protecció integral a la infància i l’adolescència es debatrà aquest dimarts, 9 de juny, al Congrés dels Diputats. És un avantprojecte de llei que, segons explica Save the Children, preveu totes les formes d’agressió i violència cap als infants de forma integral. Aborda la detecció precoç dels casos i la reparació dels danys de la víctima. A més, l’ONG considera que un altre dels puntals de la llei és que té una vocació social. És a dir, no només se centra en l’agressor sinó que pretén revertir la violència vers els infants generant una cultura en què aquesta violència no sigui tolerada.

La violència als infants és la més invisibilitzada

Les entitats que treballen en la protecció d’infants i adolescents consideren que la urgència per aplicar la llei com més aviat millor rau que els infants són el col·lectiu més vulnerable. És per això que la violència que pateixen sovint és invisibilitzada: els infants no denuncien, molts dels casos provenen de les mateixes llars i això en dificulta la detecció, i les denúncies tarden anys a fer-se. A més, apunta Save the Children, no totes les formes de violència són previstes perquè no s’escolta els nens i nenes de forma activa i seriosa.

Prescripció passats 40 anys

Precisament perquè els infants són massa petits per prendre la decisió de denunciar, sobretot en els casos en què la violència l’han patit a casa, les entitats demanen augmentar el termini de prescripció de les denúncies. En aquests moments, els casos prescriuen als 30 anys, i entitats com la Fundació Vicky Bernadet demanen que ho facin als 40.